Bråket i LO: Årsmøtet i LO kunne hatt godt av et blikk utenfra

Kanskje ville ikke lederen i valgkomiteen buet under innlegget fra en ny kvinnelig tillitsvalgt om pressen var tilstede? skriver Mona Berger.   Foto: Rune Petter Ness

Saken oppdateres.

Dette er et svar på innlegget «LO i Trondheim sett frå innsida»

Det er synd det ikke var presse tilstede på årsmøtet i LO i Trondheim. Det hadde hatt godt av blikk utenfra. Kanskje ville ikke lederen i valgkomiteen buet under innlegget fra en ny kvinnelig tillitsvalgt om pressen var tilstede? Kanskje ville innleggene mot flertallet i valgkomiteen som ønsket Byrkjeflot ut, vært færre? Og det ville vært vanskeligere å påstå at jeg drev med aldersdiskriminering fra talerstolen? Og vanskeligere for Denstad å avfeie det hele som udramatisk?

LES OGSÅ: LO i Trondheim sett frå innsida

Målet for de sentrale aktørene var å fortsette slik de alltid har gjort. Og det greide de. Men på tomannshånd sier flere i sentrale verv at Byrkjeflot bør trekke seg. På talerstolen sier de noe annet. På tomannshånd anerkjenner man at det er et problem med representativiteten når det kommer til ledelse og sammensetningen av utvalg. Likevel, når det kommer til stykket så tåles det ikke at det snakkes om; at noen voksne menn bør trekke seg fra enkelte verv for å slippe nye krefter til. Det er bare trist.

LES OGSÅ: Byrkjeflot fikk ny tillit i LO

Her er innlegget mitt fra årsmøte:

«For at en organisasjon skal være sunn og bærekraftig må vi sørge for at det er plass til nye folk inn i viktige posisjoner. Det innebærer at noen må trekke seg fra verv,- eller at valgkomiteen tar ansvar og bytter ut folk, selv om det handler om folk som ønsker gjenvalg. For å få ny dynamikk og slippe nye folk til, holder det ikke å ønske nye folk velkommen og utvide utvalg. Man må gi nye en vesentlig plass og rom for at de skal kunne bli viktige for organisasjonen og bidra til fornyelse.

Vi som står bak mindretallsinnstillinga som innebærer at Denstad og Arentz skal ut av utvalg, har vært opptatt av dette i valgkomitearbeidet. Og det er en endring i praksis vi ber årsmøtet ta stilling til; en endring som innebærer at de som sitter i styret ikke skal sitte i utvalg. Vi har tro på at det vil skape rom og bidra til at flere ulike stemmer blir hørt og brukt fra den viktige plattformen LO i Trondheim er. Det er behov for fornyelse og å tenke nytt for å fortsette å være relevante.

Vi har flere utfordringer foran oss som organisasjon når det kommer til representasjon. Det er uheldig at alle utvalgene ledes av menn og har flertall av menn. Det er uheldig at gjennomsnittsalderen er så høy og det er uheldig at minoriteter er så dårlig representert i styret, og i utvalg.

Vi må begynne et sted for å løse dette og vi håper årsmøtet vil begynne i dag og at vi inn mot neste årsmøte, som ikke er så lenge til, vil få flere forslag fra fagforeningene på kvinner, yngre folk og mennesker med minoritetsbakgrunn - og at noen av de som har holdt på verv lenge da kan tre til side».

LES SAKEN: Krangel om Byrkjeflot, Denstad og Arentz i Trondheim LO

Følg Adresseavisen Debatt på Facebook og Adresseavisen på Facebook, Instagram og Twitter

På forsiden nå