Gjør Europa stor igjen

Innleggsforfatteren har stor eforventninger til at Joe Biden vil bedre forholdet til Europa.  Foto: NTB / Scanpix

Saken oppdateres.

Joe Biden blir USA neste president. Og takk for det! En erfaren politiker som har en mulighet til å samle en splittet nasjon. Det blir nok en formidabel oppgave. Får bare håpe at demokratene får flertall i senatet.

LES OGSÅ: Biden står foran store problemer

Jeg trodde at dette valget skulle bli et brakvalg for Demokratene og Biden etter fire år med en president som har ført en politikk som undergraver demokratiet og splitter nasjonen. USA som har vært et demokratisk forbilde i Vesten helt siden uavhengighetserklæringen i 1776. Den ble en modell for den norske grunnloven i 1814.

Donald Trump har brutt fundamentalt med den geopolitiske posisjon som USA etablerte etter 2. verdenskrig. Verdens mektigste stat som vi i Norge har støttet oss til gjennom Nato, Marshall-hjelpen, FN, Verdensbanken og det store internasjonale bistandssystemet. Trump fikk over 70 millioner stemmer. Nesten halvparten av stemmene ved valget. Han fikk en økning fra 2016 til 2020 på 7,5 millioner stemmer!

LES OGSÅ: - Jeg frykter for livet mitt om Trump taper og hisser opp rasistene

Etter at Trump presenterte seg som vinner midt under opptellinga og påsto at Demokratene hadde begått valgfusk, forventet jeg at mange republikanske politikere gikk ut mot en slik horribel påstand. Det var ytterst få som protesterte, dessverre. Det lover ikke godt for de neste fire årene.

I det vestlige demokratiet utgjør EU en maktfaktor som kan bidra til å styrke vestens demokratiske tradisjon og understøtte USA i dets arbeid tilbake til et velfungerende åpent demokrati, og til en nasjon som tar et globalt ansvar for samarbeid, handel og miljø. Da må EU rydde opp internt, særlig i forhold til land som Polen og Ungarn.

Nettopp nå kom det en gladmelding fra Europaparlamentet. Medlemslandene er enige om en mekanisme som skal gjøre det vanskeligere å undergrave demokrati- og rettsstatsprinsippene i unionens medlemsland. EU skal stanse pengeoverføringer fra felleskassen til land som bryter med demokratiske normer, misbruk av grunnleggende verdier. EU-verdier som frihet, demokrati, likhet og respekt for menneskerettighetene, deriblant minoriteters rettigheter. Dette skal da kunne vedtas av et kvalifisert flertall. Det er en historisk enighet i EU. Selv om Polen og Ungarn stemmer imot, så vil dette bli vedtatt og de mister store pengeoverføringer fra felleskassa. Et bredt flertall i EU vil hindre ekstrem trumpisme i Europa. Merkelig at norske media omtrent ikke har skrevet om dette historiske vedtaket.

LES OGSÅ: Hisser til bråk med forsøk på å kuppe valget

Vi trenger en demokratisk maktfaktor i Vesten som kan balansere mot diktatur i Asia, les Kina, som ønsker å ta over verdensherredømmet. Vi trenger et sterkt og konsolidert EU for å oppnå dette. Norge bør delta som medlem i dette arbeidet!

Følg Adresseavisen Debatt på Facebook og Adresseavisen på Facebook, Instagram og Twit

På forsiden nå