Fylkespolitikere i hele landet spiser kunstnere til frokost. Om få år kan kultursektoren være borte

Engasjert leder: Martin Wåhlberg i Barokkfest forteller at festivalen aldri har hatt større interesse og mener årets festival klart er den største festivalen for denne typen musikk i Norge, men også i Nord-Europeisk sammenheng.  Foto: Christine Schefte

Saken oppdateres.

Dette innlegget var først postet som et Facebook-innlegg. Gjengis med tillatelse.

Til alle som lurer på om overføring av kulturoppgaver fra staten til fylkene er en god idé: Fylkene er nå i ferd med å rasere kultur- og musikktilbud landet over i et rasende tempo og raskere enn de mest høyrøstede kritikerne hadde spådd på forhånd.

Fylkene gjør dette hver for seg riktig nok, ikke i en samlet raseringsaksjon, men hadde dette vært gjort av staten på samme måte er min gjetning at det ikke ville vært politisk mulig, og det er nettopp der problemet ligger. Fylkespolitikerne spiser kunstnere til frokost og fortsetter dette er det ikke noen kultursektor igjen i Norge om noen år, for grunnpilarene i sektoren landet over forsvinner.

Interessert i debatt og meninger? Les flere saker her.

Vil vi at noen skal lese bøker eller gå på teater i tiårene fremover? Da står faktisk kampen nå, folkens. Vi ser konturene av en utradering av bærebjelkene i kultur- og musikklivet landet over (uavhengig av sjanger, for øvrig): Nedleggelser av musikklinjer i en rekke fylker både på Vestlandet og på Østlandet, nedleggelse av distriksmusikerstillinger i Nordland, rasering av samtidsmusikklivet i Oslo osv. Her i Trøndelag har vi heldigvis ikke foreløpig sett de store konsekvensene, enda, men hvem vet hva som kommer når vanskeligere tider kommer og kravene er mange?

Det er nå de stakkars kulturatørene og musikerne lokalt som må ta opp kampen hver for seg for ikke å miste jobbene og husene sine, og hver for seg er det vanskelig. Hadde noe slikt skjedd, i det nasjonale omfanget vi ser allerede nå, på statlig nivå, ville de nasjonale lobbyistene, fagforeningene og organisasjonene vært på banen med én gang.

LES OGSÅ: Mer angst for fylket enn for Skei Grande

Men hva har en skarve musiker på en musikklinje å stille opp mot de profesjonelle fylkespolitikerne? Det er Davids kamp mot Goliat. Det er en ujevn duell de er dømt til å tape, når de plutselig må drive ubetalt bransjekamp mot heltidspolitikere som har denne kampen som sin betalte fulltidsjobb. Vi ser nå at overføringen av kulturoppgaver til regionene i praksis handler om å sette kulturlivets profesjonelle bransjeorganisasjoner ut på sidelinjen, om å ta dem ut av arenaen der politikken nå skal avgjøres, nemlig regionalt, om å fraskrive et helt samfunnsfelt nasjonalt de spillereglene som ellers gjelder for politikkutforming i samfunnet vårt.

LES OGSÅ: Kulturen trenger ikke frykte fylkeskommunen

Kulturlivet er rett og slett, i hver enkelt region, for lite til å kunne stille med profesjonelle folk med tilstrekkelig bransje- og politikk-kunnskap på hvert nes. Nå er det musikklivet det handler om, men hva blir det neste? Jeg tror både turnéteatre, biblioteks- og litteraturordninger, friluftsliv, kulturvern og museumssektoren går en dyster fremtid i møte i kampen om de lokale millionene, som små, separate og veldig spesialiserte fag- og kunnskapsmiljø som plutselig nå må drive bransjekamp de ikke har noen økonomiske eller erfaringsmessige forutsetning for å ta. Disse forholdene viser tydelig at overføring av et lite og sårbart forvaltningsområde som kulturfeltet til regionene er en helt sinnssykt dårlig idé!

Følg Adresseavisen Midtnorsk debatt på Facebook!

På forsiden nå