En segregering av norske ungdommer og rasering av bygdene i Trøndelag 

Karakterbasert opptak skaper et usosialt og splittende A- og B-lag i skolestrukturen og samfunnet vårt, skriver fylkesstyret i AUF Trøndelag. Bildet viser AUF-leder Håkon Einarsve.  Foto: Kim Nygård

Saken oppdateres.

I et år hvor lokalsamfunnene virkelig har vist fellesskapets muskler tyr regjeringa til en segregering av norske ungdommer og nok en sentralisering av våre lokalsamfunn som kan bety spikeren i kista for flere videregående skoler i Trøndelag. Den største regningen tar de som allerede slet på grunnskolen.

LES OGSÅ: Karakterbasert skolevalg eller nærskoleprinsipp

Når regjeringen nå foreslår at nærskoleprinsippet skal skrotes til fordel for et rent karakterbasert opptak er ikke det bare en usosial fornærmelse mot vår tro på at by og land kan gå hand i hand; det er også et udemokratisk overtramp. For, i Trøndelag er vi røde og grønne; vi vet at fellesskap fungerer og at det er essensielt at alle fra hver grend og gate kan få den utdanningen og det livet de ønsker. Vi har ved hver eneste anledning stemt mot sentraliseringa til Erna, og stemt for Trøndelag som desentralisert fyrtårn midt i hjertet av Norge. Da er det helt avgjørende at det finnes videregående skoler som folk i hele Trøndelag kan peke på som sin nærskole. Minst like avgjørende er det at alle i Trøndelag vet at når de går ut av 10. klasse så står det en pult og venter på dem på deres nærmeste skole.

LES OGSÅ: Innfører fritt skolevalg i hele landet

Karakterbasert opptak garanterer ingen pult for han som ikke helt mestret den ellers teoretiske skolehverdagen, men som likevel er gira på å komme seg på veien til fagbrev. Karakterbasert opptak garanterer ingen pult til hun som håpet på en ny sjanse etter en trøblete grunnskole. Karakterbasert opptak lover derimot at hvis karaktersnittet på din lokale vgs er bittelitt høyere enn det var året før, så skal du sendes på tvers av det langstrakte fylket før du i det hele tatt får prøve på nytt.

Der ligger nemlig problemet med karakterbasert opptak: Det skaper et samfunn hvor skolene som allerede har mest ressurser blir lukrative skoler for dem som hadde flest ressurser på grunnskolen, mens skolene som i dag har utfordringer får flere utfordringer. Det skaper et usosialt og splittende A- og B-lag i skolestrukturen og samfunnet vårt.

LES OGSÅ: Karakterbasert skolevalg eller nærskoleprinsipp

Videre, har grunnskolene i distriktet blitt utsatt for svekkelse etter svekkelse fra en evig sentraliseringskåt regjering. Det er ikke nytt for oss i distriktet at våre barneskoler, mellomtrinn og ungdomsskoler er sårt underfinansierte fordi distriktskommunene blir pålagt oppgaver uten finansiering for de samme oppgavene. Innføring av et rent karakterbasert opptak kan dermed være spikeren i kista for flere videregående skoler i Trøndelag; deriblant Selbu og Kyrksæterøra.

For oss i AUF og Arbeiderpartiet er det viktig at alle ungdommer i Norge skal ha en reell mulighet til å lykkes, og derfor er retten til å gå på sin nærskole avgjørende. Sekstenåringene som slet mest på ungdomsskolen, skal aldri tvinges ut på hybel flerfoldige mil vekk fra sitt hjem - men skal vite med full trygghet at det står en pult klar med navnet deres på nærskolen. Vi skal styrke distriktene og alle de videregående skolene rundt omkring i det langstrakte fylket vårt, slik at det også i framtida lyser i vindu både i Tydal og Grong.

Følg Adresseavisen Debatt på Facebook og Adresseavisen på Facebook, Instagram og Twitter

LES OGSÅ: Frp-politiker svarer om fritt skolevalg i Trøndelag: En katastrofe for de videregående skolene?

LES LEDEREN: På tide å snu om skolevalg

LES OGSÅ: Bygdeskoler er like bra som byskoler

På forsiden nå