Med bestemor i jula

Erling Moe (V) ved Gerhard Schøning skole. Hans forslag har skapt debatt. Nå svarer han på kritikken.   Foto: Håvard Haugseth Jensen

Saken oppdateres.

Debatten tok av da jeg foreslo to færre skoledager før jul. Skoleavslutning fredag 18. desember i stedet for tirsdag 22. desember gir fire dager buffer for de som blir smittet, eller kommer i karantene. Lillehammer gjør det slik med mål om å hindre smitte før jul. Et alternativ til dette kan være hjemmeundervisning, slik Hoeggen skal gjøre. I formannskapet 1. desember ber jeg om kommunedirektørens vurdering av dette. Det kan også være andre gode forslag fra ansatte i skolen.

LES OGSÅ: Situasjonen er ikke så alvorlig at ungene bør sendes hjem

Men vi kan selvsagt håpe på at slike tiltak ikke blir nødvendig, slik Adressas kommentator Trygve Lundemo gjør. Han mener jeg er for mye «føre var», akkurat som NTNUs hjemme-eksamen, og at situasjonen ikke er alvorlig her i byen. De siste ukene har imidlertid flere hundre elever og lærere vært i karantene i Trondheim. Hvis det hadde vært lillejulaften i dag ville mange ungdommer feiret jul uten bestemor. Vi håper at smitten fortsetter å gå ned, og at Lundemo får rett. Men samtidig kan det være smart å tenke igjennom hvordan man skal unngå at flere hundre ungdommer havner i ti-dagers julekarantene. Det skal bare en smittet til på en skole før det skjer. I skolen skifter man grupper og tilhørighet mange ganger i løpet av en dag, de færreste holder seg i en liten kohort.

I tillegg kan mindre trafikk på bussen de siste dagene i julerushet være viktig av generelle smittevernhensyn.

LES OGSÅ: Vil gi elevene i Trondheim tidligere juleferie

Jeg har forståelse for at lærere ikke vil endre skoleruta på kort varsel. Derfor har jeg fått mange forslag fra lærerhold om at hjemmeundervisning kan være et alternativ. Jeg vil avvente kommunedirektørens vurdering av dette, og innspill fra alle som blir berørt. Forslag til endringer skaper selvsagt utfordringer for foreldre, elever og ansatte i skolen.

Hjemmeundervisning i stedet for tidligere skoleslutt har den fordel at elevene ikke henger på McDonalds, og potensielt fungerer som smittebærere.

LES OGSÅ: Å stenge ned er lettvint og ufornuftig

30 års erfaring som lærer har lært meg betydningen av quiz og marsipangris siste dagen før jul. Jeg skjønner derfor hva Mats Ramo mener i sitt leserinnlegg om saken. Uavhengig av dette er jeg på jakt etter løsninger, «føre var», for å hindre langtidskarantene for elever og lærere i jula. Mange har gitt meg tommel opp for dette. Andre viser til mange praktiske hindringer mot å gjøre noe.

Det viktige må være at de som ønsker det, får være sammen med bestemor i jula.

Følg Adresseavisen Midtnorsk debatt på Facebook og Adresseavisen på Facebook, Instagram og Twitter

På forsiden nå