Vi har ei regjering som gir makta fra politikerne og til elevene

Unge Venstre forklarer hvorfor kunnskaps- og integreringsminister Guri Melby (V) kommer med gode nyheter til Skole-Norge.   Foto: Håkon Mosvold Larsen

Saken oppdateres.

Kristian Torve fra Trøndelag Arbeiderparti påstår at «regjeringa går til krig mot elever» når de skroter nærskoleprinsippet. Tvert imot: Dette er en seier for alle elever ー både i byene og i distriktene. Valget om hvilken skole man vil gå på skal ligge hos den som vet best; eleven selv ー ikke fylkespolitikere!

LES OGSÅ: Vi har ei regjering som går til krig mot elever

Nærskoleprinsippet slik det har vært i Trøndelag, har innskrenket elevens frihet til å velge videregående skole betydelig. I de fleste kommuner i Trøndelag er det kun én nærskole, noe som i praksis fratar elevene all mulighet til å velge selv hvilken skole de skal gå på. Derimot kan elever som bor i Trondheim ofte velge mellom mer enn tre eller fire skoler. Å gi elever som bor bynært et fortrinn når det kommer til valg av videregående utdanning, er direkte usosialt, og vil kun forsterke forskjellene mellom by og distrikt.

LES OGSÅ: Vi trenger ikke A- og B-skoler

I dag hjelper det heller ikke om du har 6 i alle fag dersom du bor 100 meter for langt unna drømmeskolen. Er det virkelig mer rettferdig at foreldrenes postadresse skal veie mer enn elevens egne ønsker og prestasjoner? Ved å innføre fritt skolevalg vil man få muligheten til å komme inn der man vil ー uansett postadresse. Fritt skolevalg oppfordrer elever til å legge ned en innsats i ungdomsskolen, og karakterene gir motivasjon til å jobbe. Og dessuten; selv om man skroter nærskoleprinsippet, vil det fortsatt være mulig for fylkeskommunene fastsette inntaksområder. Dermed vil ikke elevene sendes på kryss og tvers av Trøndelag slik som Kristian Torve frykter.

LES LEDEREN: På tide å snu om skolevalg

Skrotinga av nærskoleprinsippet vil heller ikke være en krigserklæring mot små lokalsamfunn slik som Trøndelag Ap hevder. Svaret på hvordan distriktsskolene skal være attraktive, er ikke å tvinge elevene til å gå der. Alle skoler skal holde høy kvalitet. Vi må ta i bruk andre virkemidler enn å innskrenke elevens frihet for å styrke skolemiljøet, samt kvaliteten på de skolene som sliter. Inntaksmodellen som gjelder skal altså ikke være avgjørende om skolene er gode eller dårlige.

Fritt skolevalg er den beste og mest rettferdige inntaksordningen for videregående skole, fordi den baserer seg på elevens innsats og prestasjoner fremfor bosted. Ikke alle elever ønsker å gå på nærskolen sin, og med fritt skolevalg utjevnes sosiale forskjeller ved at elevene selv får velge skolemiljø ー uavhengig om man kommer fra Singsaker eller Tiller, Namsos eller Grong. Istedenfor å tvinge 15-åringer å gå på nærskolen sin, kan eleven selv få velge basert på egne ønsker og mål. Fritt skolevalg gir tilliten og makta til hver enkelt elev som vet bedre hvilken skole man vil gå på enn politikerne.

LES OGSÅ: Frp-politiker svarer om fritt skolevalg i Trøndelag: En katastrofe for de videregående skolene?

LES OGSÅ: Bygdeskoler er like bra som byskoler

LES OGSÅ: Arroganse fra Høyre overkjører nærskoleprinsippet

Følg Adresseavisen Debatt på Facebook og Adresseavisen på Facebook, Instagram og Twitter

På forsiden nå