Handle med hodet og hjertet til jul

Saken oppdateres.

Har du som meg fått innboksen full av nyhetsbrev som lokker med Single day-tilbud, Black friday-tilbud eller Cyber monday-tilbud? Om jeg skal benytte meg av noen av disse tilbudene vet jeg ikke, men det jeg vet er at vårt forbruk påvirker kloden mer enn vi vil innse. Nordmenn bruker store summer på å følge trender, en av de største postene er oppussing der det går 72 milliarder årlig. Vi bruker 58 milliarder på julegavehandling, og totalt bruker vi 145 milliarder på netthandel. Mange produkter er nok nødvendige, men like mange er nok unødvendige.

LES OGSÅ: Stengte grenser setter fart i trøndersk julehandel

I løpet av livet vil Kari eller Ola Nordmann kjøpe 1 200 klesplagg. Det er dobbelt så mange som i 1987. Samtidig har klærne blitt billigere på grunn av at klærne produseres i lavtkostland, der gode arbeidsforhold er et fremmedord. Bomull er det vanligste materialet, men også av de mest forurensende materialene.

Hennes og Mauritz sin billigste t-skjorte koster 49 kroner, og har begrenset levetid. For å lage denne t-skjorten kreves det 2700 liter rent vann, like mye som du drikker på 2,5 år. Det brukes også omtrent 600 gram kjemikalier per t-skjorte. Dette fører til at 20 prosent av alt forurenset vann i verden, forurenses av klesindustrien. I tillegg produserer én persons årlige klesforbruk like mye CO2 som å kjøre 2000 km med bil. Ved tjueårsalderen tilsvarer dette en runde rundt ekvator.

LES OGSÅ: Spår rekordmange pakker under juletreet i år

Tidligere i høst slo European Enviromental Bureau fast at dersom alle bruker telefonen sin i ett år lenger, tilsvarer det én millioner bilers årlige CO2-utslipp. Produksjon av en mobil slipper ut mye mer enn annet småelektrisk, som støvsugere og vaskemaskiner, som vi bytter sjeldnere. Det er fordi mobiler inneholder flere grunnstoffer, som vi har begrenset tilgang til. En telefon består av 70 metaller, der minst åtte er sjeldne eller vanskelig å grave ut.

Gruvedrift av har vært et hett tema i Norge de siste årene med dumping av avfall i Førdefjorden og Repparfjorden. Rapporter har vært skrevet om påvirkning på dyreliv i nær og fjern fremtid. Ingen har stilt spørsmål ved hvilke påvirkninger gruvedrift til våre mobiler og elbiler får for mennesker. Rent vann blir brukt i gruvedrift, fremfor til som drikkevann til lokalbefolkning. Vannet som blir igjen er inneholder tungmetaller og kjemikalier. Befolkningen lider for vår velstand.

Enten man kjøper klær, elektrisk utstyr eller noe andre varer som er produsert i lavkostland, er det flere ting man bør tenke på. Alle varene fører til utslipp av klimagasser, forurenser miljøet og utnytter billig arbeidskraft. I dag er over 200 millioner barn under 18 år i arbeid. De fleste jobber ikke på fabrikker, men i produksjon av råvarer. Så hva kan vi gjøre for å lette belastningen for andre mennesker, jordkloden og fremtidige generasjoner?

Nordmenn kan starte med å reparere, før man kjøper nytt. Kan varer kjøpes brukt, så gjør det. Er t-skjorten eller mobilen ødelagt, så lever den til gjenvinning. Er en vare latterlig billig, så er det nok en tragisk grunn til det. Velg ullprodukter fra Norge, fremfor produkter av kunstige materialer med mikroplast. Og til slutt: Handle med hodet og hjertet på alle handledagene frem mot jul.

Følg Adresseavisen Meninger på Facebook og Adresseavisen på Facebook, Instagram og Twitter

På forsiden nå