Karanteneendring til liten nytte

Regjeringen ønsker sannsynligvis færrest mulig hjem til jul fra utlandet, skriver innleggsforfatteren. Her er Justis- og beredskapsminister Monica Mæland under pressekonferanse om koronasituasjonen 9. desember.  Foto: Berit Roald/NTB

Saken oppdateres.

Er den noen vits å komme hjem til jul, når du må sitte alene i karantene på «egnet sted» å feire jul mens familien feirer jul hjemme? Mange ble nok skuffet da de skjønte hva regjeringens nye karantenehotellregler betyr i praksis. Det virket ikke som om journalistene på pressekonferansen skjønte det helt. Jeg tror regjeringen kan telle dager, i motsetning til mange journalister. Reglene for karantenehotell endres i helga, dvs. 12. eller 13. desember. 14. desember kl. 17.00 er det ti dager igjen til jula ringes inn. Man må altså komme til landet en av disse dagene om man skal rekke karantenen før jul.

Alle som kommer seinere må enten på hotell eller annet «egnet sted» i selve julehelgen. Det er vanskelig å skjønne annet enn at dette er regler laget for å vise en «oppmykning», men med så kort frist at det for mange ikke har noen praktisk betydning.

LES SAKEN: Regjeringen vil bytte ut karantenehotell med egenerklæring

«Egnet sted» er tydeligvis ikke på gutterommet hjemme hos mor og far. Der får studenter ha karantenetida si, men ikke folk som jobber i utlandet. Hva er den smittevernmessige begrunnelsen for forskjellsbehandlingen? Man kan heller ikke komme og bo hos ektefelle eller kjæreste. «Egnet sted» er et sted for deg selv og eventuelt de du reiser sammen med.

Det er jo ingen vits å komme hjem til Norge når man likevel ikke kan være sammen med familien julaften. Det er jo derfor folk kommer hjem! Dette vet selvsagt regjeringen. De ønsker sannsynligvis færrest mulig hjem til jul fra utlandet. Det er klart at det står hytter og leiligheter tomme som folk kan bo i, men rekker man ikke julefeiringa kan det jo være det samme. Folk som jobber i utlandet har også ofte kortere juleferie enn vi er vant til i Norge, så å kunne bruke ti dager i ensomhet er en umulighet.

LES OGSÅ: Jeg har ikke råd til karantenehotell når jeg skal hjem til jul

Reglene kom fordi det kom mye smitte med arbeidere fra utlandet. Og tilpasningen av reglene nå gjør det kanskje enklere å ta inn flere. Enkelte arbeidsgivere ga blaffen i karantenereglene, derfor måtte regjeringen stramme inn. Derfor får ikke norske statsborgere feire jul med familien i år.

Følg Adresseavisen Debatt på Facebook og Adresseavisen på Facebook, Instagram og Twitter

På forsiden nå