Reis kjerringa!

Dette maktsymbolet har etter min mening ikke noe å gjøre på torget vårt, der han står høyt hevet over oss og leker byens grunnlegger, skriver innleggsforfatteren.  Foto: Rune Petter Ness

Saken oppdateres.

«Torgkona», Trondheims mest rørende skulptur, er hjemløs. Etter å hun har vært forvist til Sverresborg i lengre tid under rehabiliteringen av byens torg, er politikerne nå rådville. Hvor i all verden skal en plassere kona, uten at hun kommer i veien for ølservering, brannvesen, julemarkeder og konserter? Byen som nettopp har åpnet et av landets største torvareal, finner ikke plass til dette fine kunstverket av billedhugger Tone Thiis Schjetnes. Et verk som er et folkelig symbol på torgets historiske funksjon som møte- og handelsplass.

Torgkonas plassering diskuteres.  Foto: Stein Arne Sæther

Jeg har et forslag: Ta ned Olav Tryggvason, som i 100 år har stått som en fallos på torgets midte og speidet mot havet med hodet til trellen Kark ved føttene. En leiesoldat og røverkaptein som aldri har bodd i byen, ifølge historikerne. Dette maktsymbolet har etter min mening ikke noe å gjøre på torget vårt, der han står høyt hevet over oss og leker byens grunnlegger.

Så derfor - ta ned vikingkongen fra sokkelen, riv søylen han står på – og reis kjerringa! Sett Torgkona i sentrum av torget, på plassen der statuen nå står, og gi henne en sokkel med en høyde som gjør at hun kan kommunisere med byens små og store borgere. Det er på tide at Torgkona møter folket igjen.

Ta ned vikingen og reis torgkjerringa!

LES OGSÅ: - De er ikke interessert i å lytte til noe som helst

LES OGSÅ: Torgkona kommer ikke tilbake til Torvet i sommer

LES OGSÅ: Hvorfor ikke gjøre Torgkona flyttbar?

LES OGSÅ: En ny «Folkets talerstol»! Det trenger Trondheim

På forsiden nå