Invitasjon til AtB-byråkrater og «anbudsministeren». Det vil bli servert rakfisk ...

Rørosingen inviterer AtB til rakfisklag på Bergstaden. Det blir buss hjem eter "i overkant vellagret rakfisk" er spist opp. Ingen tilgang på toalett.  Foto: Richard Sagen

Saken oppdateres.

Jeg mener vi i Hitterdalen har kreative løsninger på mangt og nå tror jeg at jeg har funnet ut hvordan vi skal kunne beholde toalettene på bussene til Trondheim.

(Red. anm: Dette leserinnlegget ble først publisert i lokalavisa Fjell Ljom.)

Jeg vil invitere de byråkratene i AtB som har bestemt dette til Røros. De som kanskje aldri har tatt bussen mellom Røros og Trondheim. De som ikke vet at folk på fjellet faktisk har naturlige funksjoner og at det kan melde seg prekære behov under en mer enn tre times busstur. De som ikke vet at noen skal til kontroll på sykehuset og som kanskje sliter med problemer relatert til «nedre regioner» fra før...

LES OGSÅ: Forslaget fra AtB er diskriminerende

Jeg vil samtidig invitere «anbudsministeren» i Norge. Det er han som har bestemt at anbud er det beste i alle sammenhenger. Det var han som bestemte at velrennomerte Gauldal Billag skulle erstattes med AtB, som knapt visste hvor holdeplassene rundt Aursunden var, og i alle fall ikke skulle ta med passasjerer.

Han bestemte at Widerøe skulle erstattes med Air Leap. «Anbudsministeren» er glad for invitasjonen og vil gjerne fly hit. Det er ikke så enkelt sier jeg, for da må det være sol, vindstille, snøfritt og gjøken må gale tre ganger i Hitterdalen før avgang. Ta med litt ekstra klær sier jeg, for det er mulig du må overnatte på Ørlandet ei ukes tid.

Jeg vil ta godt imot mine inviterte gjester før vi neste dag sammen skal ta bussen til Trondheim. Dessverre en buss uten toalett i henhold til nytt vedtak. Som dere senere vil forstå, vil det bli behov for ledsagende medisinsk personell, les undertegnede. På forhånd serveres i overkant vellagret rakfisk med ertestuing og sviskegrøt til dessert. Anbefalt drikke er gjæret ripssaft fra Grubben.

Frister det med busstur uten do i to-tre timer etter å ha spist «i overkant vellagret rakfisk»?  Foto: Bent Ramberg (ARKIV)

Neste dag, klar for tur. Vel, byråkratene og ministeren er litt «uggen» i magen.... Prekære behov begynner å melde seg etter hvert, men på Samvirkelaget i Ålen er de ikke så ivrige på å åpne sine fasciliteter for bleke AtB - byråkrater med kolikk og grimaser.

LES OGSÅ: Kollektivtrafikkens framtid er truet i distriktet

I Svølgja insisterer ministeren på at det må stoppes. Ministere er ofte vant til å få det som man vil.

Nei, sier jeg. Her kan vi ikke stoppe, for her kan du få stein i «huggu» og det kan du fortelle Samferdselsministeren når/hvis du kommer hjem til Oslo. Jeg sier hvis, da han muligens vil havne på Ørlandet igjen.

Slik fortsetter turen. Friluftstoalettet på Singsås er stengt for vinteren og forøvrig synes ministeren at det er under hans verdighet å «tre av» der eller i friluft for øvrig.

LES OGSÅ: Mange vil tape dersom nytt busstilbud vedtas

I takt med økende svettetokter og med forpinte ansiktsuttrykk appelleres det til den ledsagende doktor med erfaring i lindrende behandling. Jeg holder meg hard i lojalitet med de pasientene som skal utsettes for å reise til St. Olavs Hospital i en buss uten toalett.

Dette må til slutt gå galt og på Heimdalsmyra ender det i en samstemt «blow out» som knapt kan beskrives med ord. Det er en skjønn (?) blanding av atonale lyder fra byråkrater og minster. Av naturlige grunner insisterer ministeren på å få stå resten av veien. Det er i orden sier jeg, for det er lov å stå på bussen i byen. Det er ikke så farlig, men et kortvarig opphold bakerst i et kott i en buss der det gjerne må monteres trepunkts sikkerhetshetssele og airbag for min del, det er farlig det.

DEBATT: Hvordan påvirker koronapandemien din jul? Send oss ditt innlegg her.

Jeg har den største respekt for trafikksikkerhet, men er samtidig indignert over mangel på respekt for pasienter og oss andre som gjerne vil bruke offentlige transport av miljøhensyn. Det lukter (!) vikarierende motiv og mangel på sunn fornuft.

Går verden framover?

LES OGSÅ: AtB sier NEI til toalett i regionbusser

Følg Adresseavisen Debatt på Facebook og Adresseavisen på Facebook, Instagram og Twitter

På forsiden nå