Ta hensyn på glatta!

Det er fullt med barn på Leangen skøytebane og det er kamp om plassen. Da kan det skje uhell.  Foto: Roar Blåsmo-Falnes

Saken oppdateres.

Rett før jul ble sjuåringen vår nedkjørt av en skøyteløper i ræserfart på Leangen. Selv om den voksne hadde «treningstid» i ytre bane hvor hendelsen fant sted, mener jeg likevel at vi er, og skal være, bedre enn å skylde på et lekende barn.

LES OGSÅ: Ikke kast steiner på isen

Det gikk heldigvis bra med han, og etter hva jeg har hørt, også med skøyteløperen. I ettertid har det naturlig nok dukket opp en debatt om hvordan små barn som leker på isen, og godt voksne hurtigløpere skal kunne være aktive samtidige. Det viser seg å være en vanskelig og krevende øvelse. Jeg observerer også at det florerer med beskyldninger i ulike grupper på Facebook mot lovløse tasser med kølle og hjelm, som spiller i veien for «trimmerne», og som viser fullstendig mangel på respekt. Jeg velger å komme med et forslag heller enn å kommentere disse beskyldningene: Vi voksne tar ansvar, er forsiktige, og viser hensyn til barna! Ikke omvendt!

Is er (dessverre) et knapphetsgode. Det er mildt ute, og tilgangen på ishaller er svært begrenset nå på grunn av pandemien. Dermed så er ute-isen på Leangen ett av få steder hvor det er mulig å gå på skøyter. Og heldigvis er det mange som benytter seg av dette! Dessverre oppstår det svært farlige situasjoner når det er åpent for fri ferdsel på indre bane samtidig som at det i ytre bane jaktes personlige (verdens) rekorder.

LES OGSÅ: – Ikke stol på at isen holder når det er snø på vannet

Min sønn forvilla seg ut i feil bane, og ble nedkjørt. Han gjorde det selvsagt ikke med vilje, men sånt kan skje og skjer. Selv om vi passer aldri så godt på. De er barn! Derfor er det eneste fornuftige at kommunen sørger for at organisert trening for seniorer og andre hurtigløpere foregår sent på kvelden etter leggetid for de yngste. Dette er spesielt viktig nå i disse tider når det er så få muligheter til å være aktiv for folk flest. I alle fall så lenge det ikke er lagt til rette med vant og fysiske sperringer. Plakater og informasjon om hvem som egentlig har førsterett, kommer ikke til å bli lagt merke til.

Som en i skøytemiljøet sa tidligere i vinter før isen var kommet på plass på indre bane, og han tillot barn å være på is selv om det var treningstid for hurtigløp: «Det er mye viktigere at barna får være på is og kose seg, enn at jeg som godt voksen skal få gå all in».

LES OGSÅ: Ett år etter ulykken møtte Eirik (13) igjen redningsmennene sine.

Der det til stadighet meldes om misnøye og inn imellom også kjefting på banen fra godt voksne skøyteløpere rettet mot barn og ungdom i lek, fremsto vedkommende som alt annet enn en gammel, sur og gretten gubbe. Tvert imot, med sin godhet og raushet, fikk han alle på isen til å ta hensyn til hverandre og vise hverandre respekt. Han gikk i redusert tempo, men mer eller mindre uforstyrret. Og barna, de fikk kose seg på isen før leggetid, uten risiko for å bli påkjørt av høyhastighetstoget. Debatten blir ikke så tabloid av sånt, men jeg er nokså sikker på at det gir mer skøyteglede for alle.

Følg Adresseavisen Debatt på Facebook og Adresseavisen på Facebook, Instagram og Twitter

På forsiden nå