Godt nytt år - uten fyrverkeri?

Tommy Reinås slår et slag for en nyttårsaften uten raketter av hensyn til dyr og miljø.  Foto: Glen Musk

Saken oppdateres.

Snart starter et helt nytt år, det er gledelig. Men trenger vi virkelig å tenne på penger for å feire overgangen til et nytt år? Trenger vi å skremme de få fuglene som er i naturen nå? Og trenger vi å stresse hunder, katter, hester og andre husdyr? Er det ikke nå på tide å innføre andre tradisjoner enn å fyre av krutt for hele 350 millioner kroner? Det oppleves helt meningsløst at folk flest skal bruke så mye penger som vi gjør på fyrverkeri, spesielt når vi samtidig er klar over faren for skader og brann.

LES OGSÅ: Frykter fyrverkeri kan starte branner

Det er på tide med et nasjonalt forbud. Kommunen kan innføre lokale bestemmelser om bruk av fyrverkeri. Det kan for eksempel være totalforbud mot bruk av fyrverkeri på steder med vernet bebyggelse eller ekstra stor brannfare. Stadig flere kommuner innfører forbudssoner, men er det ikke snart på tide med et nasjonalt forbud mot private fyrverkeri på nyttårsaften? Tiden er overmoden mener jeg. Regelen er at det er forbudt å bruke fyrverkeri på andre dager enn nyttårsaften mellom klokka 18 og 02. Utover denne tiden må man alltid ha tillatelse fra politiet.

Stadig flere kommuner innfører lokale bestemmelser. Trondheim og Bergen har for eksempel gjort dette. I Trondheim har NTNU ansvaret for fyrverkeriet, og i tillegg tenner byens ordfører på en varde. Burde flere kommuner heller hatt et offentlig fyrverkeri om man absolutt må smelle av krutt ved overgangen til et nytt år?

Hunder utvikler lett angst for enkelte lyder. Bråket fra fyrverkeri hører til den type lyder som mange hunder blir redde for. Angsten viser seg ved at hunden forsøker å gjemme seg eller flykte fra situasjonen. Den kan også skjelve, hyle eller eventuelt gjøre fra seg inne. Valper som først har blitt redd for lydene, er ofte redde resten av livet. La oss skåne både dyr og mennesker for dette i framtiden. La oss si at kruttet har gjort jobben sin som privat underholdning på nyttårsaften. La oss feire det nye året med for eksempel små lys utendørs, og la oss utforske om det er mulig med lasershow som en fullgod erstatning for det gammeldagse fyrverkeriet.

LES OGSÅ: Avlyser familiefyrverkeriet på nyttårsaften

Innenfor Ring 2 i Oslo er det nå totalforbud mot oppskyting av fyrverkeri. Dette skyldes den store faren fyrverkeriet utgjør mot bygninger. Er det nå på tide med et generelt forbud mot privat fyrverkeri på nyttårsaften også? NOAH skrev på midtnorskdebatt.no at: «Hvert eneste år forårsaker smellene fra fyrverkeri panikk og skader hos mange familiedyr, husdyr og ville dyr. NOAH ønsker et forbud mot privat oppskyting av fyrverkeri. Det er på tide å innføre dyrevennlige alternativer!». Jeg er helt enig. Nå er det på tide med mer miljø- og dyrevennlige tradisjoner omkring nyttårsaften. Grønt nytt år til alle. For mennesker og miljø.

Følg Adresseavisen Debatt på Facebook og Adresseavisen på Facebook, Instagram og Twitter

På forsiden nå