Vil få slutt på privat fyrverkeri

Kjartan Gjelvold og MDG Levanger vil la kommunen ta ansvar for fyrverkeri og lysshow på nyttårsaften.   Foto: Erlend Aune

Saken oppdateres.

Debattinnlegget er sendt inn som interpellasjon i kommunestyret i Levanger.

Nyttårsaften er en viktig feiring for mange av oss. Feiringen markerer starten på noe nytt, samtidig som vi ser tilbake og reflekterer over året som er gått og takker hverandre for «det gamle». Dette gjelder både på et personlig plan og et samfunnsmessig plan. Det siste kanskje best illustrert ved kongen og statsministerens taler til nasjonen.

LES OGSÅ: Flere ruter knust av fyrverkeri i Trondheim

Så la det være klart fra starten av: MDG ønsker på ingen måte å avlyse nyttårsfeiringen i Levanger. Vi ønsker oss en bedre og tryggere nyttårsfeiring enn den vi har i dag. Argumentene for å forby privat fyrverkeri er mange og gode, derfor er det på høy tid at vi tar grep for å endre dagens praksis. Tall som Aftenposten publiserte i 2019 sier dessuten at hele 67 prosent er helt eller noe enig i at det er riktig å forby privat fyrverkeri på nyttårsaften.

For det første fører fyrverkeri fortsatt til mange og alvorlige øyeskader. Nils Bull ved Haukeland universitetssykehus presenterer hvert år en oversikt over hvor mange som er behandlet for øyeskader. Tallet forteller at et snitt på 16-17 personer årlig har fått øyeskader siden 2010/2011. I år fikk ti øyeskader, tre av disse alvorlige.

LES OGSÅ: Klager på feststøy og uvettig bruk av fyrverkeri

For det andre er nyttårsraketter et onde for dyr, både tamme og ville. For mange hunder som hører inntil tre ganger så godt som oss mennesker, er nyttårsaften et mareritt. Husdyr som sau, ku og hest blir stresset og stikker av, noen ganger med døden til følge. Fugler kan også bli stresset av de eksplosive lydene og kan gjøre fuglene forvirret og sårbare i vinternatta.

For det tredje medfører fyrverkeri en brannfare. Selv etter at pinneraketter ble forbudt, meldes det stadig om branner og branntilløp som følge av nyttårsfeiringen. I år kunne Trønder-Avisa melde om et branntilløp i Steinkjer som følge av privat fyrverkeri. Hvis man googler brann og fyrverkeri er det ikke vanskelig å finne eksempler på mer alvorlige hendelser rundt om i landet.

Et fjerde argument for et forbud av privat fyrverkeri er knyttet til rus. Det er dessverre slik at det er mange som er alkoholpåvirket når de bruker fyrverkeri. Dette øker risikoen for skader og branner betraktelig. Ved å innføre et fyrverkeri eller lysshow i kommunal regi vil det bare være kompetente, ansvarlige voksne som står for eventuell oppskyting.

Helt til slutt ønsker vi også å se på muligheten for å gjøre nyttårsfeiringen i Levanger til en dugnad for fellesskapet, hvor innbyggerne kan gi penger til et veldedig formål, samtidig som vi betaler inn til fyrverkeri eller lysshow. På den måten vil nyttårsfeiringen også være en anledning til å gi til mennesker som ikke er så heldige som vi er i Levanger. Dette kan bli en modell for fyrverkeri-/lysshowfinansiering som kan inspirere andre kommuner til å gjøre det samme.

Sett i lys av disse argumentene har MDG følgende forslag til vedtak:

  • Kommunestyret ber kommunedirektøren lage en plan for kommunalt fyrverkeri eller lysshow innen sommeren 2021.
  • Kommunestyret ber kommunedirektøren utrede muligheten for en privat, frivillig finansiering hvor 50% av en innbetalt sum går til et veldedig formål, resten til fyrverkeri eller lysshow.

Innlegget har tidligere stått i avisa Innherred.

Følg Adresseavisen Debatt på Facebook og Adresseavisen på Facebook, Instagram og Twitter


På forsiden nå