Mindre klimagassutslipp, flere jobber

Sannheten er at Høyre handler der Ap og MDG i Trondheim har holdt fagre festtaler og kommet med tomme løfter. For mens utslippene går ned nasjonalt, øker de i Trondheim, skriver innleggsforfatteren.  Foto: Christine Schefte

Saken oppdateres.

Til tross for den siste ukas fantastiske kalde og klare vær i Trøndelag, vet vi at verden blir varmere. Og klimaet blir våtere og villere. Klimaendringene er en av vår tids største utfordringer og koster oss flere hundre millioner kroner i året; varmere somre ødelegger avlinger og flom ødelegger både for næringslivet og befolkningen. En dag håper jeg selv å bli mor. Min største motivasjon i politikken er å overlate samfunnet i litt bedre stand til neste generasjon, enn det samfunnet jeg selv ble født inn i. Skal vi lykkes med det, må vi gjøre noe med klimaendringene.

LES OGSÅ: MDG, moralisme og klimamål

Utslippene går ned med Høyre i regjering. Men vi må videre og vi må fortsette å kutte utslipp, samtidig som vi skaper nye jobber og muligheter for folk. Utslippene er nå på sitt laveste siden tidlig på 90-tallet, likevel har levestandarden vår økt og vi har blitt flere mennesker. Dette viser at det er mulig å kutte utslippene uten å stoppe utviklingen. Når klimakrisen skal løses, må folk og næringsliv være med på laget.

Derfor har regjeringen nettopp presentert en ny klimaplan. Dette er et taktskifte i norsk klimapolitikk. Det skal stilles flere klimakrav, utvikles ny teknologi og det skal bli mer lønnsomt å velge klimavennlig. I planen foreslås det blant annet å stille krav om lav- og nullutslippsteknologi. Både ved offentlige innkjøp av personbiler og mindre varebiler, men ikke minst i ferjesamband og hurtigbåtsamband.

LES OGSÅ: Grønt skifte eller grønn nedleggelse?

Satsing på fangst og lagring av CO₂. Dette for å nevne noe. Ikke minst blir forskning og utvikling avgjørende for å nå målene. Trøndelag har en unik mulighet til å gå foran for å skape de nye, grønne jobbene. Vi har folkene og teknologien for å få det til. Bare for å ta noen eksempler: Biokraft på Skogn som en stor produsent av flytende biogass. Nye oppfinnelser og ny kunnskap fra NTNU og Sintef gjør eksisterende jobber grønnere og skaper nye jobber for fremtiden.

De siste dagene har det kommet kritikk fra AUF og MDG mot regjeringens klimaplan. Kritikken er like forutsigbar som at julaften kommer hvert år i desember. Sannheten er at Høyre handler der Ap og MDG i Trondheim har holdt fagre festtaler og kommet med tomme løfter. For mens utslippene går ned nasjonalt, øker de i Trondheim. Det holder ikke med fagre ord om det ikke følges opp i praksis. Regjeringens nye klimaplan vil gi lavere utslipp, samtidig som det skapes flere nye jobber.

Følg Adresseavisen Debatt på Facebook!

På forsiden nå