Koronatesting – hjelp oss å tåle å bli testet!

Innleggsforfatteren synes det er svært ubehagelig å bli testet og etterlyser at testeren beroliger underveis. Her fra Leangen teststasjon.   Foto: Håvard Haugseth Jensen

Saken oppdateres.

Det er fint at det er god tilgang til koronatester nå og at de er gratis i kommunal regi. Svaret kom på 12 timer sist, flott. Men mange av oss synes det er ytterst ubehagelig å ta testen. Pinne i halsen og så i nesa, grundig graving begge stedene, venting med pinne dypt i nesa, og det forventes av oss at vi ikke kjemper imot! Etter første testen gråt jeg i bilen fordi det hadde føltes som et overgrep. Og det er flere som har lignende erfaring. Siden har jeg måttet ta testen seks ganger til på grunn av reising, symptomer og jobben på helsevesen.

LES OGSÅ: Frykter smittetest i januar, men avviser Trondheims løsning

Jeg er barnelege. Når jeg undersøker et barn, må jeg ofte gjøre noe som barnet ikke setter pris på. Det kan være å kjenne på magen eller å se i ørene eller halsen. Da hjelper det meget å avlede barnet. Det gjelder å snakke om noe nøytralt eller artig, få barnet til å glemme at jeg holder på å undersøke det. Når jeg må legge en intravenøs kanyle, hjelper det at jeg lover barnet å si med en gang jeg er ferdig med å stikke, at det kun gjenstår teiping. Til slutt kan man gjerne takke barnet: Dette gikk så bra, takk at du var flink å holde deg i ro! Den samme strategien fungerer på voksne også!

Min beste koronatesterfaring var en svensk lege som pratet om langrenn mens han tok prøven. Jeg så for meg snø, ski og skog - vips, så var prøven over. Eller en testtaker-dame på Gardermoen som fortalte at hun måtte telle til fem, så ble det ferdig. Andre sier ingenting bortsett fra: «Ikke rør meg!» når jeg instinktivt forsvarer meg mot det som kroppen opplever som et angrep.

Se Adresseavisens store oversikt over koronasituasjonen i Trøndelag her

Teknisk sett var alle sju testtakere like flinke, men kun to av dem tok hensyn til psykologien. Kvaliteten på prøven de fikk ble nok også bedre siden jeg klarte å holde meg i ro. Hjertesukk til testpersonalet: Hjelp oss å tåle det dere gjør! Vær så snille, snakk om noe og avled oss! Dere kan godt gi oss ros i etterkant også, for eksempel: «Det gikk så bra, takk for samarbeid!»

Følg Adresseavisen Midtnorsk debatt på Facebook

På forsiden nå