Bekymringsfullt verdivalg

Geirmund Lykke er skuffet over at opposisjonen på Stortinget av Frp, Sp, Ap, SV, MDG stemte for å lempe skjenketiltakene.  Foto: Mariann Dybdahl

Saken oppdateres.

Vi gjennomgår nå en tøff periode med strenge smitteverntiltak. En gradvis åpning uten å miste kontrollen krever viktige prioriteringer. Vi er skuffet over at opposisjonen på Stortinget av Frp, Sp, Ap, SV, MDG og Rødt sviktet denne uka.

Det meste av sivilsamfunnet har forbud mot å samle mer enn ti personer innendørs og er derfor satt på pause. Det gjelder alle frivillige organisasjoner, politiske partier, interesseorganisasjoner, trossamfunn, kor og annen kultur og idrett for voksne. Viktige samfunnsinstitusjoner som Nidarosdomen og Litteraturhuset er forhindret fra å være møteplass for tro, tanke og samfunnsdebatt som demokratiet trenger. Det er viktig å være oss bevisst at vi for å bekjempe pandemien har satt til side sentrale menneskerettigheter, og at dette er uheldig.

LES OGSÅ: Kommunedirektørens tiltaksliste

Vi gleder oss over at smittetallene i Trondheim og Trøndelag er på vei nedover, og at det er rom for å slakke på restriksjonene. Særlig er det viktig at skolene og fritidsaktiviteter for barn og unge kan normaliseres. De siste dagene har vi sett at det er politisk uenighet om hvilke andre restriksjoner det haster med å ta bort. Opposisjonen på Stortinget prioriterte alkoholservering på serveringsstedene høyest. Om de mener det er rom for å lette på tiltakene kunne de valgt å prioritere forsamlingsfrihet for organisasjoner og trossamfunn, kulturliv og demokratisk debatt, eller å redusere ensomheten blant eldre, men de lot det være.

I siste formannskapsmøte i Trondheim skjedde dessverre det samme, og et enstemmig formannskap gjenåpnet skjenkestedene. Vi unner alle som ønsker det å nyte øl eller vin til et godt måltid på restaurant, og vi ser fram til den dagen alle tiltakene kan fjernes. Inntil vi kommer dit er det summen av tiltak som holder smitten under kontroll. Derfor må vi prioritere og velge hvilke hensyn vi setter høyest. Her har de nevnte partiene gjort et valg. Vi frykter at det vil bety at andre møtesteder blir lukket desto lengre.

Følg Adresseavisen Debatt på Facebook

På forsiden nå