Kjære velferdsstat. Da har du gjort det igjen

Innleggsforfatteren roser velferdsstaten som får mye kritikk, men som er så viktig for oss.  Foto: Privat

Saken oppdateres.

Da har du gjort det igjen. Det du er så god til, og som gjør deg så lett å elske. Du har åpnet både pengebok og omsorg for å ta vare på dem jeg er aller mest glad i. Når vi virkelig trenger deg, øser du av det du har sånn at vi fortsatt kan gå dagene i møte sammen som en familie. Du sørger for at vitale organer blir reparert, lapper sammen, lindrer og våker, til vi igjen kan ta vare på oss selv og hverandre. De gangene vi mest av alt kjenner på din tilstedeværelse er de gangene livet er på sitt hardeste.

LES OGSÅ: Hva tenker du om Harald Eias syn på Norge? Vi mener han har helt rett!

Som befolkning oppfører vi oss til tider mot deg som en gjeng tenåringer i opposisjon til sine foreldre. Det er urettferdig å være forsøkspersoner først i vaksinekøen, og like urettferdig å være så uviktig at man står sist. Vi er indignerte når myndighetene bestemmer for mye over oss, og vi er like indignerte når myndighetene ikke passer godt nok på oss. Vi vil ha vår frihet til å reise ut i verden med vidløftige planer, men forventer å bli hentet hjem i det øyeblikket noe går galt.

Til lags åt alle kan ingen gjera, selv ikke en velferdsstat. Likevel står du der like fjellstøtt og leverer det du skal og det vi trenger, med tyngde, kompetanse og omsorg. Jeg er oppvokst i en familie der det å bidra til fellesskapet er en selvfølge og en grunnleggende verdi, og der det å betale skatt selvsagt er noe man gjør med glede. Inneværende år har min familie allerede fått en formue tilbake på skatten, og det før vi i det hele tatt har rukket å betale årets skjerv. Sånn er det med deg, kjære velferdsstat. Du gir det som trengs uten spørsmål om kvittering på innbetalinger.

LES OGSÅ: Kjærlighet til velferdsstaten

En spesiell takk fra dypet av mitt hjerte til helsetjenesten i Hitra kommune, Orkdal sykehus og Thoraxkirurgisk avdeling ved St. Olavs hospital. Jeg bøyer meg i støvet for at dere til de grader leverer når det trengs.

Følg Adresseavisen Midtnorsk debatt på Facebook!

På forsiden nå