Vil du ha sykepleiere som ikke kan regne fra gram til milligram?

Innleggsforfatteren frykter at mangel på krav til sykepleierstudenter kan koste liv.  Foto: Privat

Saken oppdateres.

Over 20 pasienter dør årlig i norske sykehus som følge av feilmedisinering. Likevel fjerner NTNU kravet til sykepleierstudentene om feilfri medikamentregning. I norske sykehus ble det i 2016 og 2017 meldt om nesten to tilfeller av feilmedisinering om dagen. 27 personer døde, og 177 personer fikk alvorlige og/eller varige skader. På tross av dette melder sykepleien.no at NTNU og to andre studiesteder for sykepleiere fjerner kravet om feilfri prøve på medikamentregning.

Medikamentregningsprøven kan kanskje synes urettferdig og streng; det er alt riktig eller ikke bestått. Men er det for strengt? Sykepleierens håndtering av legemidler kan bety liv eller død for pasienten. Hvis en sykepleierstudent i sin beste alder på dagtid ikke kan beregne en legemiddeldose, kan da vedkommende beregne dette på slutten av en slitsom vakt, etter våkenetter med småbarn, eller i en stresset situasjon?

LES OGSÅ: Kvinne kontaktet legevakta sju ganger - døde samme dag

Studiestedene sier til sykepleien.no at de har innført andre tiltak, blant annet virtuelt medisinrom for å bidra til at sykepleierne blir skodd i legemiddelhåndtering. Det er bra med tiltak som styrker kunnskap om legemiddelhåndtering, men så lenge sykepleierne våre skal dosere og dele ut legemidler, må de kunne regne om gram til milligram uten feil.

Når kravet til feilfri prøve i medikamentutregning tas bort, burde det skyldes at helsetjenesten har innført andre måter å sikre utlevering av legemiddel på. Det har man imidlertid ikke. Og behovet for regning er ikke mindre enn før; for eksempel fører økt legemiddelmangel til bruk av uvante styrker og pakninger.

LES OGSÅ: Christer ble sendt hjem fra legevakta i livstruende tilstand

Sykepleieren er fremdeles den som sikrer riktig utlevering av legemidler til den enkelte pasient. Og så lenge det er tilfelle trenger pasientene sykepleiere som regner riktig. Hver gang!

Navnet på Urd Andestad, leder Norges Farmaceutiske Forening, var skrevet feil, men er nå rettet opp.

Følg Adresseavisen Midtnorsk debatt på Facebook

På forsiden nå