Navnet på den nye elvebanken

Utenfor Vollan kretsfengsel utspant seg mange bevegede scener da fangene ble sluppet løs. Trikken har vanskelig for å forsere mengden som jublende tar imot dem som lykkelig slapp ut av dette like dystre som overfylte gestapofengselet, står det skrevet under dette bildet i Minneboken om Trondhjem.   Foto: Ulf Moen/Minneboken om Trondhjem (1955) (faksimile)

Saken oppdateres.

Se for deg at du går over Elgeseter bru. Midtveis stanser du, snur deg halvt og ser nedover elva på bildet av byen gjennom 1000 år. Historien rammes inn av et triangel der Domkirka, Festningen og Gløshaugen er de tre hjørnene. Domkirka som symbolet på bydannelsen, Olavskulten og landets første hovedstad. Festningen er dansketida, Cicignons byplan og karolinernes beleiring. Hovedbygningen på NTNU med det selvforklarende navnet «vis-à-vis» står sentralt i den moderne nasjonsbyggingen og som en pekefinger mot framtiden.

LES OGSÅ: Trondheim er ikke en landsby, men en by

Nedenfor deg ser du også hvordan velkjente Marinen står i en harmonisk dialog med nykommeren på den motsatte elvebredden. Forresten, nær midten av elveløpet stikker fanen til studentkoret Pirum opp. Den er best synlig på lavvann. Med de rufsete tøyrestene på toppen går tanken til H.C. Andersens «Den standhaftige tinnsoldaten». Den bør få stå slik den er. Det er navnet på den nye imponerende elvebanken dette handler om. Det følgende er begrunnelsen for at den flotte tilveksten skal hete Vollabanken.

Vollabakken kjenner alle som veistykket fra lyskrysset mellom Klostergata og Christian Fredriks gate ned mot Bakklandet. Vollafallet er den korte avstikkeren som ender naturlig på selve elvebanken. Kort fortalt er det utbyggingen av NTNU som ligger bak og er forutsetningen for hele omskapingen av promenaden. Og det går en rett linje fra Gløshaugen ned til elva via det som på papiret lakonisk omtales som «fengselstomta bak Samfundet».

LES OGSÅ: La Midtbyen bli «gamlebyen» – og gi den et nytt navn

Det er knyttet et særskilt minne til navnet og institusjonen Vollan kretsfengsel. Under krigen ble det brukt av Gestapo og deres norske håndlangere. Blant voksne i min foreldregenerasjon ble det alltid snakket med ærbødighet om bekjente og andre som «havna på Voillan». Vissheten om at retterstedet på Festningen lå bare en kort, 5-minutters biltur unna, var en god nok påminnelse om alvoret som lå bak. Bildet i avisen da fengslet ble åpnet på frigjøringsdagen i 1945, illustrerer følelsene og lettelsen som fikk utløp i møte med de løslatte fangene.

LES OGSÅ: Fire bud for bedre byutvikling

I aulaen på Gløshaugen henger en minnetavle med navnet på ansatte og studenter som mistet livet i motstandskampen. På linje med disse patriotene bør alle som «havna på Voillan» – og mistet eller slapp unna med livet – hedres med navnet Vollabanken. Det vil bringe balanse i regnskapet, også sett med NTNU-øyne. Noe annet vil være ganske platt og historieløst.

Red.anm.: Studentersamfundet hadde offisiell åpning av fyllinga i januar. Den har fått navnet Samfundamentet.

Følg Adresseavisen Meninger på Facebook og Adresseavisen på Facebook, Instagram og Twitter

På forsiden nå