Kan du inkludere én til i flokken?

I Røde Kors kobler vi unge voksne uten nær familie i Trondheim sammen med frivillige familier som har plass til en ekstra i sitt nettverk, skriver innleggsforfatteren fra Røde Kors.  Foto: Øyvind Nordahl Næss,

Saken oppdateres.

Året som har gått, har vært ekstra tøft for mange. Som vennefamilie kan du og familien være med på å gi støtte til en ungdom i Trondheim som står uten nettverk – samtidig som det er meningsfylt og berikende for dere som familie. Å ha nære relasjoner, har blitt ekstra betydningsfullt det siste året. Gjennom smitteverntiltak blir vi oppfordret til å begrense våre sosiale kontakter til nærkontakter. Hva med de som ikke har noen nære relasjoner, eller som ikke blir valgt til å være én i kohorten på 5, 10 eller 20?

LES OGSÅ: Mia (18): Stresset øker. Usikkerheten gjør oss alle kvalme

Under korona er det stadig flere som melder om ensomhet, spesielt på de stedene der det har vært strenge restriksjoner og mye smitte. Studenter og skoleelever skiller seg ut i negativ retning når det kommer til ensomhet, dette ble også tydelig da Samfundet tilbød vennespleising, og 600 studenter meldte seg.

I Røde Kors kobler vi unge voksne uten nær familie i Trondheim sammen med frivillige familier som har plass til en ekstra i sitt nettverk gjennom aktivitetene Vennefamilie og Mentorfamilie. Disse er rettet mot enslige mindreårige flyktninger og unge voksne som har brutt med familie på grunn av negativ sosial kontroll.

Mentorfamilie og vennefamilie er viktige tiltak for å motvirke ensomhet, og for å gi de unge en følelse av tilhørighet. Under koronaen har slike koblingsaktiviteter vist seg å være ekstra betydningsfulle. De har gitt ungdommene tilgang på relasjoner og noen å holde kontakt med - enten fysisk eller digitalt – når annen sosial kontakt har vært begrenset. Samtidig har ungdommene på venteliste opplevd lang ventetid. De spør meg om når det er deres tid til å få en vennefamilie, og hvorfor det er så vanskelig å finne en familie til dem.

LES OGSÅ KOMMENTAREN: Alt blir bra igjen? Nei, mye blir verre

I en tid hvor vi blir bedt om å holde oss til vår innerste krets, er det vanskeligere å rekruttere familier til å inkludere én til i flokken. Men hvor ble dugnaden mot ensomhet av? I en tid hvor andre sosiale møteplasser stenger, vil det å inkludere én ekstra person eller familie i ditt nettverk utgjøre en stor forskjell for de unge voksne i mentorfamilie og vennefamilie. Faktisk kan dine åpne armer være nettopp det som gjør at ungdommen holder ut med strenge koronatiltak på uviss tid.

LES OGSÅ: Fornuftig satsing på barn og unge

Har du mulighet til å dekke på til én til på familiemiddagen eller finne fram et par ekstra ski til søndagsturen? Å motvirke ensomhet trenger ikke å ta mye tid eller innebære vesentlig smitterisiko. Vit at du, med små tiltak, kan utgjøre en enorm forskjell for ungdommen som så gjerne ønsker seg et nettverk i Trondheim.

Følg Adresseavisen Midtnorsk debatt på Facebook

På forsiden nå