Alle husholdninger av fjernkontakter av smittede i karantene!

I takt med at vaksinene snegler seg innover landet, blir det stadig vanskeligere å forstå logikken bak landets pandemihåndtering.

  Foto: Rune Petter Ness

Saken oppdateres.

Når ble det statens oppgave å sikre store utbytter under koronapandemien? Nasjonale popstjerners millioninntekter og amerikanske millionærers actionfilmer? Og hvorfor ble terskelen for å trykke på den store røde knappen senket til nivået der man er bekymret for at noe kanskje vil skje i fremtiden, mens smittetallene i realiteten er lave og nedadgående?

Koronatoget gikk ikke helt på skinner i starten. Ordskiftet sporet av med Pesten på vei inn Drøbaksundet. Alpeturister som delte fjell med folk i Lombardia ble sendt rett på jobb.

Landets pandemidiskusjon og -håndtering kom raskt inn på et logisk og lett forståelig spor. Landet stengte ned og jobbet intensivt med å fylle sjokkerende tomme beredskapslagre. Smittetallene stupte og landet åpnet sakte opp igjen til en mer digital hverdag og Norges-ferie.

Noen land trykker på den store røde knappen når de har mistet kontroll. Andre når de er i ferd med å miste kontrollen. Her og nå benyttes knappen fordi man er bekymret for noe som kan komme i fremtiden, skriver Basso. Statsminister Erna Solberg under en pressekonferanse om nye innreiseregler.   Foto: Håkon Mosvold Larsen

Skrive for Midtnorsk debatt? Les mer her!

Koronarestriksjonene er omfavnet som logiske og lette å forstå. Befolkningen, støttet av sosiale ordninger i verdensklasse, har utvist stor lojalitet. Gjennomgående lave smittetall og færre dødsfall totalt enn man har i en gjennomsnittlig uke, taler egentlig for seg selv. Men for å understreke hvor bra det har gått: I løpet av det første pandemiåret hadde 2600 pasienter vært innlagt med koronasykdom. I 2019 ville dette utgjort drøyt 0,3 prosent av alle innlagte.

Støtteordningene har vært et trumfkort, men da popstjerner med planlagte juleturneer ble innvilget støtte i mangemillionersklassen hørtes ordningene overraskende rause ut. For folk som ikke er på juleturne er maksgrensen for utbetaling fra staten begrenset til 6G, eller 600 000 kroner i året. I slutten av januar ble det klart at Kurt Nilsen selv og fem musikere hadde delt en honorarpott på 5,4 millioner koronakroner for juleturneen sin. Honorarpotten var satt sammen av samme regjering som ikke ville utbetale feriepenger til permitterte og arbeidsledige med barn med skoleferie.

Det at regjeringen heller ikke har planer om å gjøre noe med at bedrifter som har mottatt kontantstøtte samtidig tok ut store utbytter og sier opp ansatte, virker dessverre både urettferdig og demotiverende for både dugnad og krafttak.

I mars stengte Norge ned mens antallet innlagte med koronasykdom raskt økte uten at man visste hvor mange som egentlig var smittet. Det var logisk. Det fremsto logisk da Bergen ble nedstengt etter studiestart og da gatene i Oslo ble stille før advent. Nyttår kom med rekord i registrerte smittede, og da ettertiden viste at tallene bl.a. kom av forsinkelse i tester og i innmelding av tester, fremsto nedstengingen fortsatt logisk. Så kom det svar på etterundersøkelser av tre uker gamle prøver i Nordre Follo og logikken ble kanskje byttet med panikken?

Etterundersøkelsene viste muterte varianter som antas å smitte omtrent 50 prosent lettere. Tiltakene ga mer inntrykk av Pesten opp Drøbaksundet. På tidspunktet Follo-alarmen gikk, var det overveiende sannsynlig at variantene i ukesvis hadde vært utbredt i store deler av Europa. Det man ikke leter etter finner man heller ikke.

En svensk screening i begynnelsen av februar viste at en av ti positive prøver var av den britiske varianten. Denne varianten har vært i omløp i Trondheim i alle fall siden begynnelsen av januar - uten at smittetallene har økt av den grunn. Og skulle smitten øke, viser erfaringer at selv om smitten brer seg raskere, så er kjente tiltak effektive for å slå ned disse variantene av koronaviruset også.

Interessert i debatt? Les flere innlegg her!

Noen land trykker på den store røde knappen når de har mistet kontroll. Andre når de er i ferd med å miste kontrollen. Her og nå benyttes knappen fordi man er bekymret for noe som kan komme i fremtiden. Dette er ikke lenger logisk, og den omfattende skepsisen mot å åpne for portforbud fremstår velbegrunnet.

Det er ikke frislipp som er alternativet til å sette nærkontakter av fjernkontakter av smittede i karantene, alle inn på hjemmekontor og å sette låsen på døra på svømmehaller, treningssentre, bibliotek og læringsinstitusjoner. Alternativet er å la folk få leve mest mulig normalt der det er mulig å gjennomføre sosial distansering og god smittehygiene. Opplevelsen av rettferdige støtteordninger og logiske smitteverntiltak har vært en suksessformel frem til nå. La det fortsette.

Følg Adresseavisen Midtnorsk debatt på Facebook!

På forsiden nå