Skimamma: Frafallet er stort og kommer tidligere enn før

I langrenn er det ikke lov til å være god. Da blir resultatene deretter, skriver tidligere skiløper, Ingvil Snøfugl.  Foto: Privat

Saken oppdateres.

Jeg er skimamma, trener og tidligere juniornorgesmester på ski. Jeg er veldig bekymret for rekrutteringen i Trøndelag. Jeg har fire barn fra alderen 11 til 16 år i langrennsmiljøet i Trondheim, og jeg er bekymret. Jeg ser at barn faller fra tidligere enn før, og det er spesielt vanskelig å beholde jentene. Hvorfor? Det er ingen enkle svar, men her er noen tanker fra meg. Det er naturlig å se tilbake på hvordan det var før å være langrennsløper i Trøndelag.

LES OGSÅ: Gode opplevelser i barneidretten er viktig

Det var kretslag allerede fra 14-årsalderen, med egne klær og jevnlige samlinger. Det var et bredt tilbud og det var sosialt. Vi ble kjent på tvers av klubber og kommunegrenser. Vi var en gjeng som så fram til hvert eneste skirenn. Vi var venner – noen til og med kjærester. Jeg hadde skitrenere som Ole Thonstad og Kåre Høsflot, som brydde seg om hele mennesket. De kjente oss og støttet oss i opp- og nedturer. For langrenn var livet – mye mer enn bare en hobby. Det å vinne skirenn var drømmen, det vi glødet for. Og alle deltok på skirenn. Det var veldig få slik jeg husker det, som bare deltok på trening.

LES FRA ADRESSEAVISENS SERIE: Jakten på trønderske VM-medaljer

I dag er situasjonen en helt annet. Vi som trenere må jobbe hardt for å beholde løperne lengst mulig. Mange foretrekker å ikke gå skirenn, og det er lite tilbud til de som vil noe mer – de som er ekstra ivrige. Det er veldig tynt med rekruttering på jentesiden. Jeg har to 11-åringer som er veldig ivrige på ski, men jeg er i tvil. Hvordan blir det for dem om noen år? Har de noen å trene med i det hele tatt? Blir det noe gøy å drive med en idrett som har så få utøvere? Jeg vil jo gjerne at de skal ha det sosialt og gøy. Kanskje de heller skal dyrke fotballen litt mer, hvor det er et stort jentemiljø? Slike spørsmål dukker opp i hodet til mora, som følger opp så godt hun kan.

LES OGSÅ: Eva (12) med sjokktid i Jentebølgen

LES OGSÅ: De største skitalentene skal til VM. Hanne (19) er eneste løper fra Trøndelag: – Det er synd

Jeg er ikke i tvil. Vi må gjøre som Oslo. Vi må tilby treningssamlinger på tvers av klubber. Vi må tilby topp kvalifiserte trenere, som bryr seg om løperne, og som kjenner hvor skoen trykker. Vi må tørre å tilby et spisset opplegg til de som er litt ekstra ivrige. Vi må lære av kulturskolen i Trondheim. Lærerne fokuserer på øving, «dere må øve litt hver dag for å bli bedre». De tilbyr lørdagsskole (6 timer hver lørdag hele året) til ungdommer som er flinke, med teoriundervisning og orkester. De får til og med ekstra lange spilletimer. Ungdommene satses på og de bygger opp et miljø. Det er bare for dem som er flinke og ekstre ivrige. Det samme gjør fotballen og mange andre idretter. I langrenn er det ikke lov til å være god. Da blir resultatene deretter. Jeg takker Adressa for at de kjører debatt. Det varmer skihjertet mitt.

Få med deg debatten direkte på adressa.no tirsdag kl. 19: Er framtida til trøndersk skisport truet?

Følg Adresseavisen Debatt på Facebook


På forsiden nå