Hallo, bry dere om oss også!

Innkleggsforfatteren slår et slag for den frivillige kulturen.  Foto: Privat

Saken oppdateres.

Hvem heier på det frivillige musikklivet i landet? På korps og kor, ensembler og amatørorkestre, trekkspillklubber og spellemannslag? Alle forstår alvoret. Det gjør også Oslo fagottkor som dessverre dro på helgeseminar like før den magiske datoen 12. mars 2020.

LES OGSÅ: Regjeringen bommer med ny koronaregel

Nå finleses ulike (og ikke alltid oppdaterte) smittevernforskrifter. I de periodene det er mulig å øve i grupper, pågår en innbitt krig mot koronavirusene: Tometers målbånd, navnelapper på stolene, Antibac og zalovann – før, under og etter de korte gruppetreningene. Vi ser med angst og beven på lokale smittetall og kalkulerer statistiske muligheter for nedstenging av det frivillige musikklivet. Deltagere som nødvendigvis ikke på død og liv må på festivaler, restauranter eller barer. Som ikke tjener penger, og som heller ikke skaffer eller mister jobben. Eventuelt lønnes noen skarve instruktører og dirigenter.

LES KOMMENTAREN: Regler, regler, jeg er så lei av regler

Er det mulig for politikere og fagfolk å bry seg om musikkens uendelige gleder og helsegevinst? Er det mulig for kulturminister og kommunal ekspertise å forstå at musikkultur, med røyk, ild, tøffe damer og menn, skrik og masse kapitalinvesteringer og tap, ikke er representativ for all musikalsk virksomhet?

LES OGSÅ: Dette er regjeringens nye koronatiltak: – Barn og unge prioriteres

Vi som ønsker å møtes for å øve og lytte. Oss – de saktmodige amatørene – som ikke driver med profitabel virksomhet, som ikke koster samfunnet skjorta: Hallo! Bry dere om oss også.

Bli med i Midtnorsk debatt sin Facebook-gruppe

På forsiden nå