Emilie (18): «Vi må tørre å snakke og lære om 22. juli»

- Ti år senere vokser det opp generasjoner uten kunnskap om denne forferdelige hendelsen, dersom vi tier, skriver Emilie Engen. 

Saken oppdateres.

Denne uken har Tiller videregående skole temauke om 22. juli. Seks elever har skrevet sine tanker til Midtnorsk debatt.

22. 07. 2021 er det ti år siden Anders Behring Breivik begikk et terrorangrep på vår nasjon. Nei, ikke bare på vår nasjon, men på hele det norske demokratiet. Tankene Breivik bærer på, er han ikke alene om. Hans ideologi preget av høyreekstremisme vokser stadig. Selv om han sitter bak muren, innelåst for resten av livet, kommer tankene hans frem. Dessverre er det mange flere som deler samme tanker, dette er urovekkende.

Hvorfor tier vi om 22. juli? Hvorfor blir ikke dette en del av pensum på skolene?


På nyhetene kommer det frem elendigheter i andre deler av verden, dette snakkes det mye om. Hva er forskjellen på et terrorangrep utført på norsk jord og et terrorangrep utført i et land langt borte? Selve terrorangrepene og Breivik fikk mye oppmerksomhet rett etterpå. Ti år senere vokser det opp generasjoner uten kunnskap om denne forferdelige hendelsen, dersom vi tier.

DEBATT: Sofie Rosten Løvdahl: Har vi glemt 22. juli?

Vi må tørre å snakke og lære om 22. juli, ikke bare for å huske, men for å ikke glemme. Vi må ikke glemme alle ungdommene som mistet livet. Vi må ikke glemme alle de etterlatte. Vi må ikke glemme at høyreekstremisme fortsatt svever rundt oss. Vi må ikke glemme alle spor og arr. Vi må ikke glemme hvor sterk vi som nasjon er.

Vi må ikke glemme 22. juli 2011.

22. juli 2011 er et symbol på hvordan en hel nasjon sto sammen for å bekjempe alle ødeleggelsene en mann alene sto bak.

22. juli er en del av Norges historie.

Skrive for Midtnorsk debatt? Les mer her!

Bli med i Midtnorsk debatt sin Facebook-gruppe!

På forsiden nå