Folkeopplysning og examen artium 

Vi slumser rett og slett ikke med innholdet i tekster, skriver innleggsforfatteren om innlegget fra skolestatsråden.  Foto: Jens Petter Søraa

Saken oppdateres.

En elev ved Heimdal videregående skole utfordret skoleministeren før helga og fikk svar. Dessverre var svaret preget av faktafeil som viser en omtrentlig omgang med navn og begrep. Det fortjener en kort kommentar. Når ministeren for skolen i landet og en lokal ordførerkandidat med et sterkt hjerte for skole, begge med fartstid fra Orkdal vidaregåande skole, hevder at de representerer et parti som har arbeidet i folkeopplysningens navn siden 1884, må en forvente at det de skriver er rett.

LES OGSÅ: En skoledebatt uten kunnskap

Melby og Moe hevder de tok examen artium ved Orkdal videregående skole, i bokmålsform. Den skolen eksisterer ikke. Dessuten tok de ikke examen artium da de gikk ut av skolen. Examen artium ble formelt sett avviklet i 1974, altså i god tid før Melby kom til verden. Det er mulig Moe kan hevde at han tok en utvannet artium, da selve begrepet delvis var i bruk av stolte enkeltskoler med en sterk allmennfaglig historie og tradisjon, før endelig avvikling av begrepet først på åttitallet.

Det flotte mottoet til Orkdal gymnas (Orkdal vidaregåande skole fra 1976 og Follo på folkemunne, antakelig i bruk siden skolen starta som landsgymnas i 1923): «Gå god inn, gå betre ut», bør selvsagt ikke for skolefolk som Moe og Melby, bare gjelde for tiden som elev i den videregående skolen. Det er nå engang sånn at alt det en skoleminister og kommunalråd skriver i sine offisielle roller må være rett, for innholdet vil alltid bli vurdert.

LES OGSÅ: Melby: Vi ønsker en bred debatt om fagene i skolen

Men først og fremst er det slik at mottoet for oss Follo-træler også må gjelde for all skriving i profesjonell sammenheng senere i livet. Vi slumser rett og slett ikke med innholdet i tekster, for da kan et avisinnlegg umiddelbart bli vurdert til tre minus av en ekstern sensor som undertegnede.

Følg Adresseavisen Meninger på Facebook

På forsiden nå