Hvem er hen?

Betydningen av ordet «hen» dekker ikke lenger alle. Vi trenger et nytt nyord, skriver debattanten.  Foto: Privat

Saken oppdateres.

Ordet «hen» har fått to helt forskjellige betydninger. Kort historikk: «Han» ble brukt i betydningen «person» i tusen år. På slutten av 1900-tallet begynte stadig flere å mene at det var kjønnsdiskriminerende. «Han/hun» ble da den nye uttrykksmåten. Politisk korrekt. Men tungvint, kunstig språk.

LES OGSÅ: Lensmann eller leder?

«Hen» nr. 1. «Hen» kom inn som et nyord, fra starten av 2000-tallet, så vidt jeg husker, i betydningen «person». Det ble en svært grei og enkel form for å uttrykke «han + hun», altså alle mennesker. Eller kanskje blir ikke alle med likevel!

«Hen» nr. 2. På 2010-tallet begynte mange å mene at det også fins et tredje kjønn. Det ble da behov for en betegnelse på en person av det tredje kjønn, og ordet «hen» passer ypperlig til det. «Han/hun/hen» blir da uttrykksmåten vi må bruke for å få alle med. Politisk korrekt. Men tungvint, kunstig språk.

LES GJESTEKOMMENTAREN: Menn som føder barn og kvinner som gir sæd

«Dersom eleven vil klage på eksamenskarakteren, må han/hun/hen gjøre det innen ….». «Dersom en reisende fra utlandet skal slippe karantene, må han/hun/hen vise fram attest for negativ koronatest ..». Kan noen oppfinne et nytt nyord som kan omfatte alle?

Bli med i Midtnorsk debatt sin Facebook-gruppe

På forsiden nå