Oppsiktsvekkende fra venstresiden om abort

Abortloven som kom i 1978 har fungert godt. Den sikrer en god balansegang mellom kvinners selvbestemmelse og fosterets rett til vern, skriver innlegsgforfatteren.  Foto: Privat

Saken oppdateres.

De siste to ukene har venstresiden fattet oppsiktsvekkende landsmøtevedtak om flytting av grensen for fri abort. SV går lengst og vil at kvinnen skal kunne bestemme fullt og helt fram til uke 22. Disse partiene kan neppe ha tenkt gjennom hva det betyr at kvinnen ene og alene skal sitte med ansvaret, og skal virkelig ikke fosteret ha noen som helst rett til vern før svangerskapet er halvgått?

LES OGSÅ: Det er gode grunner for å beholde dagens abortlov

Å ta abort i uke 22, men også i uke 18, er noe ganske annet enn å ta abort før uke 12. Ved halvgått svangerskap er det snakk om en form for fødsel. Fosteret er da blitt til en liten baby som man setter himmel og jord i bevegelse for å redde i uke 23, dersom fødselen av ulike grunner er i gang for tidlig.

Kvinnen skal altså stå fullt og helt ansvarlig for alle beslutninger om abort fram til uke 22. Forslagsstillernes intensjon var nok at kvinner skal få bestemme over egen kropp og det er et viktig prinsipp. Disse forslagene sender imidlertid kvinnen ut i et ingenmannsland hvor hun må stå alene med beslutningen. Det har vært mange formeninger om hvordan abortnemndene fungerer, og det har kommet fram historier om at enkelte har opplevd prosessen som ydmykende. Andre har opplevd nemndene som støttende og kompetente.

LES OGSÅ: SV vil ha fri abort fra uke 22

Det er behov for en gjennomgang av nemndene og deres arbeid. Begrepet nemnd er heller ikke særlig godt. Grensen for fri abort derimot, den trenger ingen gjennomgang. Alle partiene på Stortinget har hatt en enighet om en fri abortgrense på uke 12 siden abortloven kom i 1978, og det har fungert godt. Den sikrer en god balansegang mellom kvinners selvbestemmelse og fosterets rett til vern.

Denne enigheten kan vi se langt etter dersom det skulle bli regjeringsskifte til høsten. Da vil, etter alt og dømme, abortloven bli drastisk endret.

Bli med i Midtnorsk debatt sin Facebook-gruppe

På forsiden nå