Når rusen går inn, går vettet ut

Når alkohol er blitt synonymord for kos og hygge, burde det heller kommet advarsler fra våre myndigheter enn framsnakking av rusmidler, skriver debattanten.  Foto: Shutterstock

Saken oppdateres.

Det er noe jeg har undret meg over i forbindelse med koronarestriksjonene: En del restauranteiere har valgt å stenge når myndighetene har vedtatt skjenkeforbud av alkohol. Hvorfor gjør de det? Har de erfart at en overveiende del av gjestene som pleier å spise «ute», heller velger å spise hjemme om de ikke får kjøpt alkoholholdig drikke til maten? Vel, er det slik, må jeg si at de av befolkningen som må ha alkohol til maten, har et ikke så lite problem.

LES OGSÅ: Vi tar den siste dansen i kveld

Norges statsminister og Oslos byrådsleder har begge snakket deltagende om savnet av «vin for å kunne kose seg» (Solberg) – og «utepilsen» (Johansen) – som om disse bevissthetsforandrende rusdrikkene er absolutt nødvendige for å kunne nyte et måltid mat og/eller ha det hyggelig. (!) Når alkohol er blitt synonymord for kos og hygge, burde det heller kommet advarsler fra våre myndigheter enn framsnakking av rusmidler.

LES OGSÅ: Belegget er mer enn halvert

Er Norge på «god» vei til å bli en alkoholisert nasjon? Dessverre, ja, det er nok slik. Og flere av våre politiske partier ønsker flere rusbrukere, jamfør regjeringens forslag til rusreform (som forhåpentligvis vil bli nedstemt). Det er allerede altfor mange som ruser seg i dette landet. Alkohol og andre rusmidler fører til ulykkelige barn, utagerende unge, ødelagte hjem/ekteskap, skader, vold og drap – og trafikkulykker. De fleste som var og er rusavhengige, begynte med «et glass til maten», ofte etter oppfordring fra foreldre ved en konfirmasjonsmiddag eller annet, men for mange slutter «kosen» med psykiske problemer, sykdom, overdoser og døden.

LES OGSÅ: – Jeg skjønner at man ikke vil ut og spise 20-retters meny og drikke juice til

For dem som ikke skjønner at det er mulig å leve uten alkoholholdige drikker, kan jeg fortelle: Jo, det er mulig! Og det er faktisk mulig å kose seg uten – og ha det moro uten. (Anbefales!) Det er også en listig løgn at man må ha alkohol innabords for å «være seg selv». Det er jo nettopp seg selv man ikke er, eller tør å være, når man ruser seg.

Når rusen går inn, går vettet ut. Denne utviklingen er godt synlig i Norge, også i lovverket. Jeg vil med dette rette kritikken mot staten, ikke mot enkeltpersoner.

Og til slutt vil jeg nevne – i disse koronatider: Fyllefester som sprer covid-19 og forsøpler hjem og uteområder.

Red.anmerkning lagt inn 3. mai: Dette debattinnlegget ble endret etter publisering. En setning i siste avsnitt som brøt med våre debattregler, er fjernet. Og det er lagt inn en setning ekstra: «Jeg vil med dette rette kritikken mot staten, ikke mot enkeltpersoner.»

Red.anmerkning lagt inn 4. mai: Vi må dessverre stenge av kommentarfelt-tråden under, da debattreglene ikke overholdes. Dersom du ønsker å svare på dette debattinnlegget, ber vi deg om å sende en e-post til debatt@adresseavisen.no.

Bli med i Midtnorsk debatt sin Facebook-gruppe

På forsiden nå