Israels behandling av Palestina kan ikke rettferdiggjøres

Saken oppdateres.

Situasjonen mellom Palestina og Israel er slett ikke noen krig. Ikke er det en krangel om religion heller. Det foregår en systematisk forskjellsbehandling, som er vanskelig å rettferdiggjøre. Det kan ikke kalles en konflikt mellom to like parter.

For noen år siden deltok jeg på et prosjekt med tre flotte jenter fra Palestina. De reiste helt fra Ramallah til Trondheim for å delta. De bor i en veldig fredelig og trygg by sammenlignet med andre palestinske byer, men allikevel varte reisen deres i flere døgn, og de måtte søke om tillatelse mange måneder i forveien. De måtte også reise fra nabolandet, Jordan, for Palestinere får ikke lov til å fly fra Israel.

LES OGSÅ VÅR SPALTIST: Jeg har vært barnet som satt skremt på bønneteppet og ba til Allah om å hjelpe oss, siden ingen andre ville hjelpe.

Jeg har selv vært i Palestina og Israel, og sett ting med egne øyne. Overalt er det satt opp såkalte «checkpoints» som palestinerne må passere for å komme seg til skolen, jobben og andre steder. Det er ikke sikkert at du får passere, selv om du har med deg alle dokumentene det er krav om. Det avgjøres av humøret og dagsformen til militærvakten du møter på. Overalt finner du murer, og en kan si at palestinerne lever i et slags fangenskap.

På reisen min møtte jeg også en fortvilt palestinsk familie som hadde blitt fratatt deler av huset sitt, da israelske bosettere kom og krevde å få bo der, som førte til at de nå levde med begrensede midler og en usikker fremtid. Det er nesten umulig å se for seg hvordan det er å bli frastjålet sitt eget hjem for oss som bor i trygge Norge, men det er utvilsomt helt forferdelig og det burde på ingen måte skje.

Nå som situasjonen blusset opp igjen har jeg hatt tett kontakt med vennene mine i Palestina. De er lykkelige for våpenhvilen, og heldigvis i sikkerhet, men det tærer på dem å se hvordan landet og folket deres ødelegges på denne måten. Ingen vet hvordan ting vil utvikle seg etter hvert, og de lever med konstant frykt og usikkerhet. Jevnlig blir nye palestinske områder okkupert og stjålet. Det eneste de ønsker er frihet og en fremtid.

I Gaza, hvor situasjonen har vært verst, er de fanget. Nesten ingen har mulighet til å forlate Gaza. Uskyldige, sivile mennesker blir dehumanisert og slaktet.

Skrive for Midtnorsk debatt? Les mer her!

Jeg tar fullstendig avstand fra det Hamas gjør. Hamas utfører terror, og dreper også uskyldige israelere, som er grusomt. Det jeg dog synes er trist er at angrepene Israel gjør mot tusenvis av fredelige palestinere, blir rettferdiggjort med det Hamas utfører. Vennene mine i Palestina støtter heller ikke Hamas, og mener at de kun forverrer situasjonen. Problemet er bare at en fjerner ikke en terrororganisasjon ved å bombe palestinske familier. Det må sies at det også er mange israelere som tar avstand fra det regjeringen deres gjør, og det er viktig å ikke skjære alle over en kam. Men, de intense angrepene Israel utførte mot Gaza drepte over 60 palestinske barn. Det kan ikke rettferdiggjøres.

Vanlige sivile palestinere blir behandlet på en umenneskelig måte, uten mulighet til å forsvare seg. Det kan ikke kalles krig når en av partene er så militært overlegne. Det er fantastisk at partene nå har kommet til enighet om våpenhvile, men det betyr på ingen måte at dette er over. Nok mennesker har mistet sine barn, foreldre, familie og venner nå. Fri Palestina.

Bli med i Midtnorsk debatt sin Facebook-gruppe!

Vi du svare på dette debattinnlegget? Send en e-post til debatt@adresseavisn.no!

På forsiden nå