Faste ansettelser i hele Trøndelag

- Vi er ikke motstandere av bemanningsbransjen, vi er imot at innleie fortrenger faste ansettelser., skriver, Steinar Krogstad, nestleder i Fellesforbundet.  Foto: Terje Svaan

Saken oppdateres.

Bemanningsbyråer i Trøndelag har slått seg sammen for en felles front for sin nåværende eksistens. I Midtnorsk debatt 8. juni kan vi lese at direktørene i Jobzone, Fremo, Manpower og Bjørg Fjell er dypt bekymret for at deres bransje skal påføres nye restriksjoner. Til det er det å si at Fellesforbundet vil stille krav om, og Arbeiderpartiet gjennomføre tiltak som sikrer et organisert arbeidsliv med faste heltidsstillinger. Vi er ikke motstandere av bemanningsbransjen, vi er imot at innleie fortrenger faste ansettelser.

LES OGSÅ: Jeg blir provosert når ordføreren beskylder vikarer for å være et problem

Det var også bakgrunnen for at Stortinget for to år siden strammet inn adgangen til innleie fra bemanningsbedrifter. Nå erfarer vi imidlertid at lovens formål om å øke og trygge faste ansettelser og redusere innleie ikke etterleves, men undergraves. Et eksempel på det er byggeprosjekter til Statsbygg der 50 prosent av innleien var ulovlig. I all hovedsak er det bestemmelsen om innleie ved midlertidig behov som omgås da alt defineres til å være midlertidig. Også Arbeidstilsynet sier at det er en krevende bestemmelse å håndheve effektivt.

LES OGSÅ: Svarer Ap: Det er ikke riktig å kalle dette et løsarbeidersamfunn

Med bakgrunn i disse erfaringene er Fellesforbundet og Arbeiderpartiets forslag å ta bort bestemmelsen. Da kan en leie inn når en har landsomfattende tariffavtale og etter avtale med tillitsvalgt. Hvis ikke en har tariffavtale kan en kun leie inn vikarer. En slik endring vil styrke det seriøse og organiserte arbeidslivet og sikre faste ansettelser som hovedregel.

Følg Adresseavisen Midtnorsk debatt på Facebook

På forsiden nå