Arbeiderpartiet vil kjempe for nærskoleprinsippet

Ap-topp støtter Utdanningsforbundet i at de vil kjempe for nærskoleprinsippet.  Foto: Adresseavisen

Årsmøte i Trondheim Arbeiderparti lørdag 8. mai 2021. Her leder Hanne Moe Bjørnbet.  Foto: Christine Schefte

Saken oppdateres.

Nærmer det seg slutten for nærskoleprinsippet? spør Utdanningsforbundets Ståle Bonsaksen i et innlegg i Midtnorsk debatt, publisert 14. juni. Han etterlyser tydelige politiske signal fra Ap og flertallspartiene i fylkestinget i Trøndelag. Det skal han få.

LES OGSÅ: En segregering av norske ungdommer og rasering av bygdene i Trøndelag

Høyreregjeringa har gjennom flere år forsøkt å presse på skoleelever og fylkeskommuner sitt ideologiske prosjekt, såkalt «fritt skolevalg». Dette prosjektet ble av velgerne i Trøndelag forkastet klart og tydelig da de gikk til stemmeurnene for snart to år siden. Nå forsøker regjeringa å presse det på oss fra statlig hold. Vi som kjenner Trøndelag, geografien, demografien og næringslivets behov, skal altså ikke lenger få ta beslutning om noe som har stor betydning for skoletilbudet til elevene våre.

Se debatten om fritt skolevalg her: – Det er helt vilt!

Dette har Arbeiderpartiet stått opp imot og sagt klart og tydelig nei til, både i Trøndelag, og på Stortinget. Det kommer vi fortsatt til å gjøre. For såkalt «fritt skolevalg» er ikke spesielt fritt. Det er karakterbasert. Dette favoriserer de flinkeste og mest ressurssterke på bekostning av flertallet av elever i Trøndelag. Og i et fylke med mange små distriktsskoler, så trues både linjetilbud og i verste fall hele skoler. Og det igjen truer tilgangen til nødvendig arbeidskraft for våre verdiskapende bedrifter, og for de offentlige tjenestene i distriktet.

Derfor har Ap vært krystallklare på at det er nærskoleprinsippet som skal være inntaksordningen til de videregående skolene i Trøndelag. Det kommer vi fortsatt til å være! Ja, nærskoleprinsippet er truet. Men trusselen mot gode utdanningstilbud i hele Trøndelag kommer ikke fra flertallet i Trøndelag fylkesting, men fra høyreregjeringa og stortingsflertallet.

Jeg oppfordrer derfor Utdanningsforbundet, og alle andre som ønsker å kjempe for et godt utdanningstilbud i hele Trøndelag, og gode nærskoler for alle elevene våre, til å bli med oss i Arbeiderpartiet i kampen for et nytt flertall, en ny regjering og en ny skolepolitikk etter stortingsvalget til høsten!

Bli med i Midtnorsk debatt sin Facebook-gruppe

På forsiden nå