«Jeg var fortsatt barn da det skjedde, jeg skjønte ikke så mye da»

Saupstad Calling-damene diskuterer kunst om 22. juli.

Maria Eriksen Storrø, Meva Hazan Aydilek og Nergiz Tahtaci utgjør podkast-trioen Saupstad Calling.   Foto: Azra Halilović

Saken oppdateres.

Nergiz Tahtaci er berørt:

- Hvor forferdelig må det være, når senga, som egentlig skal være plassen for fred og ro, blir et gjemmested, sier hun i podkasten.

HØR HELE EPISODEN HER:


18-åringene Meva Hazan Aydilek, Maria Eriksen Storrø og Nergiz Tahtaci har sett på Lotte Konow Lunds verk «66 minutter» fra 2014, som er en del av Trondheim Kunstmuseums samling. Navnet er hentet fra den tiden som terroristen var på Utøya.

- Hvor klaustrofobisk er det ikke å måtte gjemme seg sånn. 66 minutter: Det er så lenge! «Når skal de komme og redde oss?» sier Meva Hazan Aydilek.

Møtet med kunsten får 18-åringene til å tenke tilbake til hvor de selv var 22. juli 2011. Nergiz Tahtaci var i Tyrkia.

- Jeg var fortsatt barn da det skjedde, så jeg skjønte ikke så mye da. Jeg var redd for å komme tilbake til Norge og at terror skulle skje igjen. Jeg skjønte hverken noe av islamisme eller høyreekstremisme, sier hun.

De tre er enige om at det var for stille rundt 22. juli i årene som fulgte, men at debatten har tatt seg opp nå fordi vi markerer ti år siden angrepet – og kanskje også fordi det kom et nytt angrep, denne gangen på en moské i Bærum.

- Kanskje dialogen har gått for tregt og debatten har vært for lukket? Folk har ikke turt å snakke om ting vi burde snakke om, sier Aydilek.Maria Eriksen Storrø, som selv er AUF-er, tror folk har vært redde for å tråkke på andres tær.

- Men nå, ti år etter, begynner det å komme, de overlevende begynner å snakke om det. Det må og skal ikke skje igjen, sier Storrø.

Etter besøkte på kunstmuseet, dro de tre debattantene videre til 22. juli-parken.

- Det var en dyster stemning, det var tungt å gå. Jeg følte meg dårlig, jeg vet ikke hvorfor. Alt er hvitt, det er liksom død for meg, sier Nergiz Tahtaci.

- Ja, i Tyrkia er gravsteinene også hvite, jeg ser den.

Meva Hazan Aydile oppsummerer:

- I debatter kan man fort havne enten på den ene eller den andre siden. Men i kunsten handler det om opplevelse, å ta kunstnernes oppleves inn. Det er viktig, for da kan alle relatere seg til det, ikke bare om du fra venstresiden eller om du er AUF-er, sier hun.

«Saupstad Calling» er en podkast med kritikk og samfunnsdebatt. 18-åringene Meva Hazan Aydilek, Nergiz Tahtaci og Maria Eriksen Storrø fra Saupstad besøker og vurderer aktuelle kunst- og kulturuttrykk, og reflekterer over disse. Podkasten ble lansert i fjor høst av kulturplattformen «Anna&Azra bretter opp ermene». Denne våren vil Adresseavisen publisere flere episoder i samarbeid med Anna & Azra. «Saupstad Calling» blir støttet av Fritt ord.Her kan du høre tidligere episoder av Saupstad Calling. (ekstern lenke)

Følg Adresseavisen Midtnorsk debatt på Facebook!

På forsiden nå