Fotball er politikk

Homofile fotballspillere trenger å se at fotballkamper er viktig for oss alle, som her på Allianz Arena i Tyskland, skriver debattanten.  Foto: NTB / Scanpix

Saken oppdateres.

Politikken hører 100 prosent hjemme i fotballen fordi politikk handler om hva slags samfunn vi vil ha. Argumenter om at «idrett kun skal handle om idrett» virker veldig greie. Og når man hører ordet «politikk», så er det lett å tenke på statsråder, rare kompromisser og pratesjuke TV-debattanter. At politikk ikke hører hjemme i idretten, kan dermed høres riktig ut.

LES OGSÅ: Pride er en fordel for fotballen

Men hvis idrett kun skal handle om idrett, så må vi jo nettopp sørge for at ingen blir fryst ut, utestengt eller nedprioritert på grunn av kjønn, legning eller hudfarge. Hvis en forutsetning for å trives på et fotballag er å ha riktig legning, så er jo ikke lenger idrett bare idrett. Da må vi snakke om hva slags idrett vi vil ha og hvordan vi vil at idretten skal være, og så må vi gjennomføre de tiltakene som gjør at det blir sånn.

Og det er akkurat det politikk er: Å sørge for at samfunnet blir sånn vi vil ha det. Statsråder, rare kompromisser og pratesjuke TV-debattanter er bare noe vi får med på lasset. Når så mange land vedtar anti-homofile lover, har idretten i tillegg blitt en politisk kampsak, en kamp vi må kjempe.

LES OGSÅ: Hareide mener Pride og andre markeringer ikke hører hjemme i idretten

Homofile fotballspillere trenger å se at denne kampen er viktig for oss alle. Derfor er det riktig å gå med Pride-kapteinsbind, å lyse opp fotballarenaen i regnbuens farger og det er viktig at landets trenere og idrettsprofiler er helt tydelige på at de er villige til å slåss for å gjøre idretten tilgjengelige for alle. Selv når det blir konflikt av det. Spesielt da.

Følg Adresseavisen Midtnorsk debatt på Facebook

På forsiden nå