Ingen er fri før alle er fri!

  Foto: Privat

Saken oppdateres.

I Trondheim feires Pride fra 3.september med et mangfoldig program fullt av aktiviteter som toppes med paraden lørdag 11. september i år.

Pride handler om å feire mangfold, feire at viktige likestillingskamper er tatt og vunnet. Pride feires nå i bygd og i by rundt om i Norge. Det handler om å samles og feire at alle kan elske den de vil. Etter et år med pandemi er det finere enn på veldig lenge. Men Pride handler også om å markere hvilke kamper vi har igjen, hvilke kamper som ennå ikke er vunnet.

LES OGSÅ: - Jeg var en sped, feminin gutt som likte å gå i kjole

I verden rundt oss kan de fleste personer som er lesbiske, homofile, bifile, transpersoner og andre grupper som bryter med normer for kjønn og seksualitet (LHBT+) bare drømme om å kunne samles for å feire kjærligheten på Pride. Pandemien har satt likestillingen tilbake i mange land. Minoriteter angripes daglig, uten at myndighetene står opp for dem. Det viser at Norge igjen må bli et fyrtårn for likestilling. Kompromissløse på grunnleggende menneskerettigheter. Hjemme og ute. Vi må tørre der andre tier. Vi skal igjen føre en utenriks- og utviklingspolitikk der likestilling blir en prioritet.

For Faglig Arbeiderlag er kampen mot rasisme, hatkriminalitet og for at alle skal få respektert sine grunnleggende menneskerettigheter, oppleve likestilling og kunne elske den de vil, en naturlig frihetskamp. Ingen er fri før alle er fri.

LES OGSÅ: LEDER: Fornuftig forbud mot homoterapi

Også her hjemme har vi en vei å gå. Etter åtte år med høyreregjering har Norge hatt en negativ utvikling ifølge International Lesbian, Gay, Bisexual, Trans and Intersex Association med tanke på LHBT+-personers rettigheter og levekår. Det skjer mye hatkriminalitet i Norge sammenlignet med våre naboland. Skeive blir fortsatt banket opp på gata bare fordi de er skeive. Og fortsatt er det huller i diskrimineringsvernet før vi er i mål. Folk blir fortsatt utsatt for homoterapi, altså fortalt at de bør og kan forandre den de er og hva de føler for det samme kjønn gjennom terapi. Det begås overgrep, og det må ta slutt.

En stor levekårsundersøkelse viser at LHBT+-personer jevnt over kommer dårligere ut når det kommer til psykisk helse enn resten av befolkningen. For mange er det fortsatt en belastning å være skeiv, når samfunnet rundt ikke aksepterer deg fullt ut.

LES OGSÅ: Mitt største ønske var å være normal

I fjor foreslo Arbeiderpartiet flere tiltak for en mer offensiv politikk i Stortinget, for å bedre levekår, endre holdninger og bekjempe hatkriminalitet. Også denne gangen stemte høyresiden mot. Arbeiderpartiet vil gjenreise den aktive likestillingspolitikken, etter åtte år med stillstand under høyreregjeringen.

Spesielt viktig er jobben de frivillige organisasjonene på likestillingsfeltet gjør, ute i hele landet, der folk bor. FRI, Salam, Skeiv Ungdom og Skeiv Verden jobber hver dag med å spre kunnskap, bedre holdninger, og de lager store og små trygge fellesskap for folk over hele landet. Som for eksempel Pride -markeringer. De fortjener mer enn takk, de fortjener økt økonomisk støtte. Slik at de kan gjøre enda mer.

For Faglig Arbeiderlag er kampen mot rasisme, hatkriminalitet og for at alle skal få respektert sine grunnleggende menneskerettigheter, oppleve likestilling og kunne elske den de vil, en naturlig frihetskamp.


Vi gir oss ikke før alle er fri. God pride.

På forsiden nå