Var det første gang det var bamse i Snåsa?

Innleggsforfatteren mener bøndene ikke passer på sauene og media stiller få kritiske spørsmål om bjørnens rolle i naturen.  Foto: INDRE FOSEN KOMMUNE

Saken oppdateres.

Når en ser på utslippet av sau i Snåsa-traktene, skulle en tro det var første gang det er bamse der som forsyner seg av lettfanga mat. En skulle heller ikke tro man bor i et land med mye natur, som har plass til de fire store slik naturen var ment å fungere. Eller at vi bor i et opplyst land, hvor innbyggerne har begynt å kutte ned på kjøttforbruket flere ganger i uka. At SSB alltid legger ut tallene som viser hva som er den største delen av matproduksjonen her i landet, skulle man i hvert fall ikke tro når man ser hvor de største subsidiene går og hvilke friheter kjøttprodusenter tar seg. Den verste friheten er at de utsetter sine sauer for flere rovdyr.

LES OGSÅ: 40 sauer drept av Snåsa-bjørn – nytt avslag på fellingstillatelse

Det er frivillig om man vil ta imot tilbudet fra Statsforvalteren om å sanke inn sauene tidligere mot tilskudd. Det burde vært et krav etter dyrevernloven og forskrifter om beitebruk. Men bøndene takket nei, og avisene understreker ikke dette. Det ligger flere leserklikk i en drept og blodig bamse med pinne i kjeften så den gaper mer og ser skumlere ut. Ifølge forskriften om beitebruk kan Mattilsynet kreve at tiltaket blir iverksatt. Sitatutdrag: Kapittel IV, tilsyn og stell

§ 19. Tilsyn og stell: Dyr som holdes på utmarksbeite, skal sees etter minst en gang pr. uke i områder uten særskilt risiko. Ved mistanke om økt fare må tilsynet intensiveres slik at forhold som kan medføre dårlig velferd, syke, skadde og avmagrede dyr, oppdages så tidlig som råd er.

(Og så den store vitsen): Kapittel VI. Administrative bestemmelser. § 28. Tilsyn og vedtak: Mattilsynet fører tilsyn og treffer vedtak for å sikre etterlevelse av denne forskriften.

LES OGSÅ: Her har bjørnen drept 14 sau: – Man kan ikke la barna bli glad i dyrene

Hvor er Mattilsynet når sauer må gå i utmarka under påvente av flere bamser? Hvor er makta hos Statsforvalteren som ikke kan kreve tiltaket iverksatt? Og hvor er ansvarligheten hos sauebøndene når de takker nei, og hvor er media som ikke tar opp dette? Det er lett å få sympati med gråtende mennesker på en reportasje hos TV 2-nyhetene, men hvor var de forsiktige, kritiske spørsmålene hos journalisten? De har også vært fraværende i Adresseavisen.

Naturen trenger verken pysete journalister, maktesløse statsforvaltere, ikkefungerende Mattilsyn, ofrede sauer eller sauebønder som ikke gjør det beste for dyrene sine. Og ærlig talt – det trenger ikke vi andre heller. Vi trenger en natur som får hjelp etter altfor mange år med misbruk og grov utnyttelse.

Bli med i Midtnorsk debatt sin Facebook-gruppe

På forsiden nå