Barn ikke brud - og TV-aksjonen

I Norge har vi en ekteskapslov som sier at du må være 18 år og myndig for å gifte deg. Denne loven finnes ikke overalt, skriver ungdomsambassadøren for Plan Norge.  Foto: Privat

Saken oppdateres.

Hvert tredje sekund blir en jente giftet bort, 1, 2 og 3. Det er 20 jenter i minuttet. Tolv millioner barn i løpet av ett år. Det er 12 millioner barn for mange. Jeg valgte å bli ungdomsambassadør for Plan Norge og TV-aksjonen fordi barneekteskap er et problem i så mange land. Vi er heldige vi som bor i Norge. I Norge har vi en ekteskapslov som sier at du må være 18 år og myndig for å gifte deg. Denne loven finnes ikke overalt, noe som gjør det lovlig å gifte bort barna sine.

LES OGSÅ: Norge øker støtten til utdanning i lavinntektsland

Det er mange grunner til at barn blir giftet bort, grunner som fattigdom, kultur og samfunnet rundt dem. Mange tror det å gifte bort barnet sitt, vil hjelpe dem økonomisk. Kanskje får de penger for å gifte bort barnet, eller så får de en unge mindre å mette. Andre grunner er blant annet graviditet. Om jenta blir gravid, kommer det et press på henne om at hun skal gifte seg med barnefar fordi noen må forsørge barnet. Den gravide jenta er ofte bare ett barn selv.

Barneekteskap fører ofte til graviditet, en graviditet før kroppen er klar for det. Et barn skal bære fram ett nytt barn. Jenta som blir giftet bort, blir tatt ut av skolen fordi hun skal være hjemme å rydde og fikse i hjemmet. Mannen hun gifter seg med er gjerne tre ganger så gammel som henne selv. Dette er realiteten til altfor mange barn der ute. Vær med i kampen mot barneekteskap du også.

Interessert i debatt? Les flere innlegg her!

Bli med i Midtnorsk debatt sin Facebook-gruppe

På forsiden nå