Mat er viktig for trivselen blant eldre

Dette er fårikål, levert av Levanger kommune til en 79 år gammel hjemmeboende mann.   Foto: Privat

Saken oppdateres.

NRK sitt program Debatten 28. september viser at underernæringen blant eldre på sykehjem er meget høy. Det har vært et mål for dagens regjering å få tilbake flere kjøkken på sykeheimene. Mange får isteden levert mat fra store produksjonskjøkken som fokuserer på pris pr. porsjon. Det er et mål at det blir flere egne kjøkken i sykeheimer og omsorgsboliger. Det er slått fast i eldrereformen «Leve hele Livet».

LES OGSÅ: Fikk hakeslepp da hun så hva faren fikk servert

Dette skal bidra til å gjøre mat og måltider til en bedre opplevelse, og bringe matlaging tettere på beboerne. Det er ei utfordring at mange eldre ikke får i seg nok mat. Mange eldre er underernærte, og maten må derfor være tilpasset den enkeltes behov og ønsker. Det er også svært viktig at det er nok ansatte som kan ta seg tid til å hjelpe brukerne i måltidet.

LES OGSÅ: Sjokkrapport om vold mot eldre: – Noen egner seg ikke til å jobbe på sykehjem

Regjeringen jobbet med en nasjonal strategi for godt kosthold og ernæring hos eldre, på sykehjem og i hjemmetjenesten. Det er derfor sjokkerende at svært mange kommuner gir blaffen og legger ned kjøkkenet på sine sykehjem for å få billigere mat gjennom storkjøkken. Min bønn til den nye regjeringen er at «Leve hele livet» blir videreført slik at de eldre får et godt liv også når de havner på et sykehjem.

Interessert i debatt? Les flere innlegg her!

Bli med i Midtnorsk debatt sin Facebook-gruppe

På forsiden nå