Matjord for framtiden 

Matjorda er et kinderegg som både gir oss bedre beredskap for matsikkerhet, utvikling av lokale næringer og kortreist lokalmat, skriver debattanten.  Foto: Privat

Saken oppdateres.

Den norske matjorden har en uendelig stor verdi, noe som blir understreket både av klimakrisen og pandemien vi har vært gjennom. Under pandemien så fikk vi økning i kjøp av kortreist mat, og mat som generelt har blitt produsert i Norge. Å kjøpe mest mulig lokalprodusert mat, er et klimavennlig valg.

LES OGSÅ: Regional plan for arealbruk i Trøndelag

Gjennom de siste åtte årene med Solberg-regjering har vi sett en storstilt nedbygging av matjorda for å bygge ut motorveier. Aldri før er det bygget ut så mye motorveier og bygd ned så mye matjord og natur. Ca. 16 prosent av matjorda som blir bygd ned, går til veier i perioden 2004–2015. I 2019 ble jordbruksarealet bygd ned med 7 100 dekar, og det meste har gått til å bygge ut veier.

LES OGSÅ: – For lett å holde festtaler om matjord

Det har blitt også blitt vanskeligere å dyrke mat og drive med landbruk, det har blant annet vært flom og tørke. Bønder har også opplevd at tørke og flom som følge av klimaendringer, har gitt store økonomiske tap. Det kommer til å bli flere tørkeperioder for de som dyrker mat i årene som kommer på grunn av klimakrisen. Matjorda er et kinderegg som både gir oss bedre beredskap for matsikkerhet, utvikling av lokale næringer og kortreist lokalmat som igjen fører til mindre klimagassutslipp. Derfor har den norske matjorda en kjempestor verdi for fremtiden!

Interessert i debatt? Les flere innlegg her!

Bli med i Midtnorsk debatt sin Facebook-gruppe

På forsiden nå