Laksen er kommet på rødlista

Laksefiskerne må ta sin del av ansvaret for at villaksen er truet, skriver denne laksefiskeren.  Foto: Terje Bendiksby

Saken oppdateres.

Skal en tro forskerne, betyr det at den fantastiske atlantiske villaksen som individ er truet. Det er nok flere årsaker til dette, men elvefiskeren må nok ta sin del av skylda. For ikke mange tiår siden foregikk det et elvefiske nesten uten restriksjoner. Det foregikk et elvefiske i bøtter og spann. Om våren kunne en finne laks fra siste sesong i sin egen fryser, den var både harsk og uspiselig.

LES OGSÅ: Næringa må tåle søkelyset

Det er nok mang en fisker som kjenner seg igjen her. Med andre ord, gytebestanden ble gradvis nedfisket. Og som årene gikk, kunne en gradvis registrere mindre laks i elva. Det skal mange gytelaks til for å etterfylle et elvefiske uten restriksjoner. Det blir som om bonden selger det meste av sine settepoteter. I dag er det meste av elvefiske etter laks regulert, så får en bare håpe at den fantastiske villaksen får forhold som er liv laga.

Interessert i debatt? Les flere innlegg her!

Bli med i Midtnorsk debatt sin Facebook-gruppe

På forsiden nå