Innlegg til Snakk ut

Rasisme, intoleranse og fremmedfrykt

Jeg synes det er på tide at noen tar romfolket i forsvar.

Saken oppdateres.


Omtrent på denne tiden for ett år siden satt jeg, som mange andre av dere å var sjokkert over det som hadde skjedd i Norge. At noen som er så uvitende kan angripe en gruppe ungdommer, fordi han mener de bidrar til en muslimsk invasjon er noe jeg trodde aldri ville skje i Norge. Men likevel gjorde det det. Dagene etterpå var vi samlet på torget, der så å si alle av oss var enige i at disse meningene som terroristen har, skulle bekjempes. Vi er jo norske. Vi har det i kulturen vår at vi skal være tolerante, åpne for nye mennesker og hjelpe de svakeste i samfunnet.


Ett år etter sitter vi her nå og ser en dramatisk diskusjon, om nettopp en menneskegruppe som trenger at noen åpner seg og hjelper de svakeste i samfunnet. Denne folkegruppen velger heller å bo i et skur av henslengte planker, fremfor å leve i hjemlandet sitt. Jeg snakker selvfølgelig om romfolket. Jeg synes det jammen meg er på tide at noen tar disse i forsvar. Jeg håper at dette når frem til så mange som mulig, spesielt til dere voksne som sitter der og er redde for at noen får en del av den norske kaka.


Jeg vil gjerne begynne litt med historien til romfolket. Ingen vet helt hvor de kommer fra, men de fleste forskere er enige i at de er fra det nordlige India og de begynte å flytte på seg rundt 1300-tallet. Da de kom til Europa ble de først tatt imot som et spennende folkeslag, med musikk og fargerike klær. Men det tok ikke lang tid før de ble frastøtt, kastet ut av land etter land. I hele Europa var det vanlig at folk drev jakt på disse. Og da mener jeg jakt. De var dyr, som kaniner og hjort, de kunne skytes uten noen lov og dom. I Russland kunne de tas som slaver, fullt lovlig, frem til 1864. Forfølgelse og diskriminasjon har fulgt dette folkeslaget i nesten 700 år.


Men hva som skjedde for 200 år siden er jo lite relevant i dag. Noe mer relevant er vel etterkrigstiden. Hvilke eksempler har vi derfra, i Norge? La oss ikke glemme at de ble diskriminert av nazistene under andre verdenskrig også. Dette folkeslaget ble på lik linje med jøder stemplet som «fienden.» Det er anslått av 2,5 millioner av de døde i konsentrasjonsleire i Tyskland. Etter krigen fikk folk synet opp for lidelsene til jødene, men vi har holdt synet lukket for romfolket.


I etterkrigs-Norge kunne romanikvinner forvente å få barna sine omplassert ved tvang, med begrunnelser som «de er åndssvake» og «omreisende.» Den norske regjeringen jobbet bevisst for å utslette romanifolkets egenart. Kulturen skulle undertrykkes. Enkelte anslår også at kvinnene ble tvangssterilisert, fordi vi skulle kontrollere fødselsraten. Skremmende, er det ikke?


Vel, når jeg leser kommentarer på andre aviser i dag, kan jeg se forslag som «Steng grensene», «kast de ut» og «de lever et urent liv.» Mange påstår at romfolket stjeler. Lyser det ikke en varsellampe om at dette folkeslaget trenger hjelp, hvis så mange er kriminelle?


«Hvorfor kan de ikke skaffe seg en jobb?» sier enkelte. Vel, tenk hvis du hadde blitt kastet ut av Norge fordi «ingen liker deg». Du finner veien til for eksempel Tyrkia. Du kan ikke språket i hele tatt, det eneste du har er en kassebil til å sove i. Du blir kastet ut fra by etter by, du får ikke vasket deg skikkelig. Hvem tror du vil gi deg en jobb da? Til slutt har du ingen penger, etter det har du ikke noe mat. Hvor desperat må DU bli før du begynner å stjele?


Enkelte sier at de kjører rundt i fine biler og har fine hus hjemme i Romania. Dette ligner skremmende mye på jødeforfølgelsene i Tyskland, der man mente at jødene satt på enorme rikdommer og at de gjemte den for folket for å få enda mer.

«Jøder ere fremdeles udelukkede fra Adgang til Riget» fra 1814 skremmer enkelte. Enn at Norge en gang kunne tenke slik. Ikke ulikt fra i dag, der enkelte mener at passkontroll og bortvisning på grensen er løsningen.


Skal man hjelpe disse personene må man ta et skippertak og hjelpe til. Jeg vil at Norge skal være det ene stedet på jorden der de kan sette seg ned, få et klapp på skuldra og få høre «Bare slapp av du, her skal vi hjelpe deg.» Det er da vi virkelig kan samles og synge «Barn av regnbuen» Samtidig som vi motbeviser terroristen og meningene hans.


Takk for tiden din.

Anonym (17 år)

Sist uke satte romfolket opp telt utenfor Erkebispegården i Trondheim. Dagens innleggforfatter mener det norske samfunnet bør ha plass til romfolket. 
 
 

Sist uke satte romfolket opp telt utenfor Erkebispegården i Trondheim. Dagens innleggforfatter mener det norske samfunnet bør ha plass til romfolket.  

På forsiden nå