Mange har tatt til orde for bruforbindelse mellom Trondheim og Fosen. Like viktig er det å bygge bru mellom de sterke teknologi- og kunnskapsmiljøene som sitter på hver sin side av Trondheimsfjorden.

Sett fra Fosen, er det en utfordring at næringslivet i Trondheim vet lite om mulighetene som finnes rett over fjorden. Vi hører om bedrifter som bestiller storskala produksjon i Kina, uvitende om at det sitter kompetente industribedrifter på den andre siden av fjorden som kan levere de samme produktene på kortere tid og til en rimeligere penge.

Flere burde gjøre som trondheimsbedriften Lilbit, som produserer aktivitetsmålere for hunder. De har hentet hjem produksjonen fra Kina og satt opp en egen produksjonslinje i Vanvikan. Teknologien utvikles i Trondheim og produseres på Fosen.

Indre Fosen har verdensledende industribedrifter som er viktige for teknologiregionen Trøndelag. Hvert sjuende sekund selges det en komfyrvakt fra teknologiselskapet CTM Lyng, som i dag er i ferd med å utfordre Kina på produksjon av IoT-produkter og belysning. I Vanvikan finner vi Robotic Services, som produserer autonome båter til verdensmarkedet. Teknologibedriften AutoAgri produserer førerløse traktorer for landbruket i et marked som er i sterk vekst.

Torsdag 31. august inviterer Studentersamfundet og Adressa til valgdebatt & politisk nachspiel. Les mer her!

Når næringskonferansen Den siste viking i dag arrangeres på museet Kystens Arv i Stadsbygd, er det nettopp brubygging som er ambisjonen: Å bygge bru mellom bedrifter som kunne hatt god nytte av å bli bedre kjent med hverandre.

Det er ikke uten grunn at konferansen har lånt navnet sitt fra Johan Bojers berømte fortelling om lofotfisket på starten av 1900-tallet. Den siste viking er framfor alt en fortelling om industrialisering, teknologi og samfunnsutvikling. Lofotbåtene er for lengst historie, men de etterlot seg en innovasjonskultur som lever i beste velgående – på begge sider av fjorden. Båtene som går ut fra Trondheimsfjorden i dag, er autonome, bygd på Fosen og basert på teknologi fra Trondheim. De leter etter nye måter for å hente ut verdier fra havrommet.

Indre Fosen fikk status som omstillingskommune i 2017, på grunn av nedlegging og konkurs av hjørnesteinsbedrifter. Nå som omstillingsprogrammet er godt inne i sitt sjette og siste år, er det gledelig å se at arbeidet har gitt resultater. Vi har fått på plass 422 nye og sikrede arbeidsplasser og 280 nye innovasjonsprosjekter for næringslivet. Årets Impello-analyse, som måler utviklingstrekk blant teknologiselskaper i Trøndelag, plasserte Indre Fosen på topp når det kommer til lønnsomhet.

Den nye næringskonferansen er et samarbeid mellom omstillingsprogrammet i Indre Fosen, Næringsforeningen i Trondheimsregionen og Fremtidens Industri. I tillegg til å bygge bru mellom bedrifter i Trondheim og på Fosen markerer konferansen også slutten på seks år med ekstraordinært omstillingsarbeid i Indre Fosen kommune.

Vi håper trønderske bedrifter ser det internasjonale potensialet i at lokalt samarbeid kan skape globale konkurransefortrinn.

Hva mener du? Slik skriver du for Adresseavisen Midtnorsk debatt!