Antallet henrettelser i verden økte kraftig i fjor. Iran, Saudi-Arabia og flere land bruker dødsstraff som en metode for politisk undertrykking.

Amnesty International registrerte i alt 883 henrettelser i 20 land i fjor. Det er en økning på over 50 prosent fra året før. Det reelle antallet er trolig mye høyere. Verken Kina, Vietnam eller Nord-Korea opplyser hvor mange de henretter. Ifølge Amnesty er Kina det landet i verden som henretter flest. Menneskerettighetsorganisasjonen tror det kan være snakk om flere tusen.

I Iran ble det henrettet minst 576 dødsdømte i fjor. Det er en økning på mer enn 80 prosent fra året før. I Saudi-Arabia ble 196 mennesker halshugd, det er over tre ganger så mange som året før. Der ble 81 mennesker henrettet på én og samme dag.

I løpet av 2022 oppsto det folkelige protestbølger i både Iran og Saudi-Arabia. Det er grunn til å tro at regimene brukte dødsstraff aktivt for å avskrekke befolkningen fra videre protester, og som et redskap for politisk undertrykking. Generalsekretær John Peder Egenæs i Amnesty Norge omtaler bølgen av henrettelser i de to landene som fullstendig forakt for menneskeliv og internasjonal rett.

Tross de dystre tallene går det internasjonale arbeidet med å avskaffe dødsstraff stadig framover. I fjor avskaffet seks land dødsstraff helt eller delvis, mens flere land har startet arbeidet med å fjerne det fra straffelovene sine. I FNs hovedforsamling stemte 125 land for en resolusjon som krever umiddelbar stans i henrettelser i alle land. Det er nå «bare» 55 land som fortsatt praktiser dødsstraff.

Dødsstraff er et brudd på retten til liv som blant annet er nedfelt i Menneskerettighetserklæringen. De landene som henretter flest, kjennetegnes også av urettferdige rettssystemer. En fullbyrdet dødsdom er som kjent uopprettelig. Faren for å henrette uskyldige burde i seg selv være argument nok for å avskaffe ordningen.

Norske myndigheter jobber mot dødsstraff i både internasjonale organisasjoner og overfor enkeltland. Den negative utviklingen i antall henrettelser tilsier at dette diplomatiske arbeidet må intensiveres.