Vi trenger folk med variert bakgrunn på Stortinget. Derfor bør ikke representantene risikere å stå på bar bakke når deres tid er over.

- Vi mener at de som har vært på Stortinget, kan gå på Nav som alle andre, sier Rødt-leder Bjørnar Moxnes til NRK. Han vil avvikle ordningen med at stortingsrepresentanter kan få etterlønn. Systemet i dag er slik at hvis de ikke får annen jobb, kan representantene få inntil 66 prosent av lønna i inntil 12 måneder etter at de slutter.

Moxnes kom med dette utspillet mandag, og det vil nok bli fort glemt. Tirsdag kom nemlig et mer gjennomtenkt forslag fra utvalget som har sett på de økonomiske ordningene for stortingsrepresentantene.

Disse ordningene har fått mye oppmerksomhet de siste åra. Blant annet er flere ledende politikere blitt mistenkt for å ha misbrukt systemet med pendlerboliger. Alle sakene om pengerot på Stortinget har vist at det er stort behov for å rydde opp. Nå kan vi få en slik opprydding.

Utvalget som har vurdert de økonomiske ordningene, foreslår flere innstramminger og oppdateringer som ser fornuftige ut. Tidligere har representantene for eksempel fått pendlerbolig hvis de har bodd over fire mil fra Stortinget. Utvalget foreslår å øke avstanden til fem mil.

Samtidig som det er grunn til å se kritisk på ordningene som har eksistert, bør vi ikke havne i motsatt grøft. Vi må ikke glemme at de som blir valgt inn på Stortinget, er folkets representanter. Mange bor svært langt hjemmefra og har så mange reisedøgn at det er en belastning.

Flere representanter har også hatt problemer med å få ny jobb når de forlater Stortinget. I slike tilfeller er det rimelig at de får støtte i en overgangsperiode. Det mener også utvalget som la fram sine forslag tirsdag.

Vervet som stortingsrepresentant er så viktig for demokratiet at det ikke må bli en økonomisk belastning å påta seg det. Dette har ekstra stor betydning for personer som ikke har svært god økonomi i utgangspunktet. Vi har behov for flere personer med slik bakgrunn på Løvebakken.