Trondheim kommune bruker rekordmye penger på private vikarbyrå. Nå ønsker fagbevegelsen og de rødgrønne en kommunal vikarordning.

De mener det vil strupe pengestrømmen til private aktører samtidig som det vil bidra til flere heltidsstillinger. De borgerlige partiene mener derimot det fører til mer pengebruk og byråkrati. I stedet for å diskutere vikarordning, bør de finne ut hvordan behovet for innleid arbeidskraft kan bli mindre.

Flere som jobber deltid i helse og omsorg og SFO, ønsker heltidsstillinger. LO, Norsk Sykepleierforbund og Utdanningsforbundet mener et kommunalt «vikarbyrå» kan være løsningen. Det betyr også at kommunen bremser pengebruken på private vikarbyrå. I fjor gikk nærmere 120 millioner kroner fra kommunekassa til innleie av helsearbeidere. Det er en dobling på de siste to årene. De rødgrønne partiene mener ideen er god. Det gjør derimot ikke de borgerlige. Ferhat Güven i Høyre peker på at en lignende ordning er prøvd før uten hell. Det førte til mer byråkrati og pengebruk.

Med bemanningskrise i eldreomsorgen, bør diskusjon om privat eller kommunal ordning legges til side. Det grenser til komisk når Ap's Sissel Trønsdal sier at Høyre ligger lavt i valgkampen når det gjelder privatisering, men sier nei når et konkret forslag kommer på bordet. Det er nettopp på de rødgrønnes vakt at det store behovet for innleid arbeidskraft har oppstått. Utfordringen, uavhengig av hvem som skal styre byen de neste årene, er hvordan grunnbemanningen i eldreomsorgen kan bli bedre. Høyre har lovet en opptrapping på 200 helseansatte på toppen av de 300–350 som allerede er planlagt de neste fire årene. Flere ansatte er bra. SVs Mona Berger har imidlertid et poeng når hun sier at det ikke uten videre er hensiktsmessig å pøse på med flere stillinger uten en grundig omstillingsprosess. SV vil ha en bemanningsnorm, men først må behovene «på gulvet» kartlegges. Berger mener også at nye yrkesgrupper muligens kan brukes, som sosionomer og barne- og ungdomsarbeidere. Det høres ut som en klok plan. Samtidig må de rødgrønne spørre seg hvorfor en del også vil være vikarer i private vikarbyrå. Høyere lønn, mindre slit og mer fleksibilitet er noe av svaret.