Tenåringer som er voldelige og terroriserer andre barn, bør følges tettere opp av politiet.

Ungdommer som truer og er voldelige mot jevnaldrende, har det sannsynligvis vanskelig og trenger hjelp på flere måter. Likevel må det få konsekvenser når adferden deres ødelegger hverdagen til andre. De må få en reaksjon som gir et glassklart signal om at vold og trusler er uakseptabelt.

Adresseavisen har de siste ukene skrevet om vold og trakassering mellom ungdomsskoleelever i Trondheim. Foreldre forteller om barn som blir sjikanert, truet og jaget både fysisk og i sosiale medier. Ungdom blir utsatt for planlagte angrep. Dette skjedde blant annet under en skoleutflukt for ungdomsskoleelever i Estenstadmarka i mai. På turen oppsto det voldsomme slåsskamper. Både elever og lærere var vitne til at minst fire ungdommer ble banket. Voldshendelsen ble filmet og lagt ut på Snapchat. Elever ved flere skoler var involvert, og fire forhold er politianmeldt. Politiet er usikre på om forholdene vil bli etterforsket.

Ungdomsvold må forebygges. Men i de tilfellene der forebygging åpenbart har spilt fallitt, må volden få konsekvenser. Ungdommer under kriminell lavalder kan ikke straffes. Vi mener det likevel er viktig at de tas inn til politiavhør. Både for å sende et signal til lovbryterne, men også for at politiet skal bygge en relasjon som på sikt kan virke forebyggende. Slike saker blir ofte forsøkt løst i konfliktrådet, men det er frivillig å møte der. Vi er enige med lokalpolitikerne Mats Ramo og Ferhat Gûven fra Høyre, som etterspør bedre sanksjonsmuligheter og en tydeligere strategi for å ta tak i vold mellom barn. Ved å holde taket i disse ungdommene tidlig, kan det forebygge at de får større problemer på sikt.

Lenge var ungdomsvolden på vei ned, men de siste par årene er det registrert en svak oppgang som bryter med «skikkelighetstrenden». En forklaring kan være filming av vold og deling i sosiale medier, mener forskere. I et intervju med Adresseavisen bekrefter en politibetjent at det er en gangsterkultur i byen der enkelte ungdommer bruker sosiale medier til å spre frykt, true andre til taushet og skaffe seg posisjon. Politiet har åpenbart ikke ressurser til å følge opp alt som foregår, men vi kan ikke tillate at barn går rundt og er livredde.