TSO betyr mer for Trøndelag enn musikk.

Torsdag er det sesongåpning for Trondheim Symfoniorkester & Opera, TSO. Nok en høst og vinter skal det topptrente orkesteret gi publikum nye, kunstneriske opplevelser. Men TSO betyr mer for Trøndelag enn musikk. Musikerne, der flere er fra andre steder i verden, er en ressurs som nærer byen og regionen på flere måter.

Det profesjonelle orkesteret, som har eksistert i over 100 år, framfører opp mot 100 konserter i året. De spiller fortrinnsvis i Olavshallen i Trondheim, men de gjester også andre scener. I løpet av sesongen skal de spille i mindre grupper på mindre scener i Trøndelag. I sommer spilte blant annet orkesteret sammen med Ola Kvernberg og hans band i Borggården ved Nidarosdomen. Musikerne i dagens ensemble på 86 personer kommer fra by og bygd i Norge, samt fra flere verdensdeler. Kunstnerisk leder er Han-Na Chang fra Sør-Korea. Nivået er høyt.

Uavhengig av om du er interessert i klassisk musikk eller er TSO-publikummer, er orkesteret viktig utover selve kulturutøvelsen. At ambisiøse elitemusikere og sangere velger nettopp Trondheim og TSO – og ikke London eller Berlin – setter byen og regionen på kartet både nasjonalt og internasjonalt. Mange av musikerne fra andre land har med seg familien hit. De jobber og går på skole, og tilfører annen kultur, språk, kunnskap og erfaringer. Slike ringvirkninger er uvurderlige. At den gjennomsnittlige ansienniteten er 22 år, tyder også på at symfoniorkesteret er en attraktiv bedrift å jobbe i. Arbeidsspråket er norsk, noe som nok bidrar til at ansatte med utenlandsk bakgrunn lettere slår rot.

Trondheim har blitt en solid kulturby. Det tidvis koker av konserter, festivaler og utstillinger. Det er etablert nye kunstinstitusjoner, og flere er under planlegging. Kultur avler kultur, og symfoniorkesteret er noe av kulturbyens profesjonelle fundament. De bidrar også gjennom at musikerne medvirker i andre musikalske prosjekter og produksjoner. I sum betyr det mer musikk, og musikk er som sjefdirigent Han-Na Chang oppsummerer til Adresseavisen: – En fest for sinnet og sjelen.