Endelig, etter mange år med innfløkte diskusjoner, kan Trondheim i løpet av fem dager feire to store og viktige kulturbegivenheter. Byen får både et litteraturhus og en kunsthall.

Litteraturhuset i Trondheim åpner med flere arrangementer i dag, lørdag. Kunsthall Trondheim åpner dørene torsdag, med dronning Sonja på besøk.

Begge begivenhetene bør feires til gagns. 15. og 20. oktober er merkedager i Trondheims kulturliv, også fordi det er et helt nytt kulturkvartal som åpner.

Både litteraturhuset og kunsthallen har tilhold i brannstasjonens tidligere lokaler øverst i Søndre gate. Begge er plassert tett inntil Trondheim folkebibliotek. Alle de tre institusjonene vil tjene på at de ligger så nær hverandre, og de skal samarbeide tett.

Tilbudet blir overdådig. Fra i dag til midten av desember kan publikum velge mellom nærmere 80 ulike arrangementer. Fredsprisvinner Shirin Ebadi kommer allerede mandag. Senere blir det internasjonal kunst på høyt nivå, en rekke forfatterbesøk og aktuelle debatter, blant annet om byutvikling og barnevern.

Kvartalet blir en verdifull tilvekst til Trondheim også fordi lokalene vil gi byen livligere og mer intense debatter. Lenge før de nye lokalene åpner, har litteraturhuset og biblioteket arrangert en rekke liknende møter, og de har samlet fulle hus. Kultur-kvartalet vil gi debattene og forfattermøtene en ny kraft.

Vi tror også at kunsthallen vil bety mye for byens kunstliv. Trondheim kunstmuseum har slitt med synkende besøkstall, og en kunsthall som gir nye impulser, kan føre til at interessen øker også for byens andre utstillingslokaler.

Fødselen var trang, både for litteraturhuset og kunsthallen. Adresseavisen skrev om behovet for en kunsthall allerede for over ti år siden. I 2008 tok et knippe forfattere initiativet til et litteraturhus, gjerne i brannstasjonen.

Etter den tid er mange andre plasseringer blitt diskutert, og planene har vært nær ved å grunnstøte flere ganger. Men entusiastene ga seg ikke. Nå har de vunnet en seier som vil bli mye verdt for Trondheim.