Verden er blitt farligere. Myndighetene må dermed drive en vanskelig balansegang. De må både sørge for at Norge er forberedt på krig, men unngå å spre unødig frykt.

Flere politikere har i det siste kommet med sterke utsagn om faren for at også Norge kan bli rammet av krig. Sylvi Listhaug (Frp) har sagt at «det er all grunn til å frykte en storkrig». Guri Melbye (V) har spurt hva folk vil gjøre hvis de ser utenlandske krigsskip på fjorden. Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) mener dette er en uansvarlig måte å snakke på.

Støre og Listhaug møttes før helgen til en debatt i Politisk kvarter på NRK som viste at de er enige om at verden er farligere enn på svært lenge. FNs generalsekretær Antonio Guterres sa nylig noe liknende i en tale til hovedforsamlingen: Sikkerhetsrådet er splittet og handlingslammet. Verden er på vei inn i en epoke med kaos.

Krigen i Ukraina og konflikten mellom Israel og Palestina gjør at nyhetene blir fulle av lidelse. Mange blir fortvilet når de ser at barn og sivile blir drept. En del blir også redde for at krigen skal ramme Norge. En del blir også redde for en storkrig mellom Nato og Russland og at Norge kan bli angrepet.

Samtidig som vi må innse alvoret, må vi også unngå at frykten sprer seg. Frykt kan føre til både handlingslammelse og overreaksjon. Frykt styrker ikke forsvarsevnen. Derfor må myndigheter og politikere velge sine ord når de snakker om faren for krig. Vi er enig med statsministeren i at de bør snakke nøkternt og saklig om hvordan situasjonen faktisk er.

Støre har nok også rett når han sier at Russland ikke er interessert i en krig med Nato nå. Det er derfor uheldig å gi inntrykk av at en krig som rammer Norge, kan være rett rundt hjørnet.

I en mer urolig og utrygg verden må vi uansett ha høy beredskap og være så godt forberedt som mulig. Heldigvis er et bredt politisk flertall enig om det. Bevilgningene til Forsvaret har økt, og regjeringen har kommet langt med en ny langtidsplan.

Samtidig er Norges forsvarsevne milevis unna der den bør være. Et bredt forlik må til for at Forsvaret skal styrkes. Det kommer til å kreve beinharde prioriteringer fra både posisjon og opposisjon