Feil diagnose, forsinket utredning og sen behandling kan være fatalt for kreftpasienter.

Norsk Pasientskadeerstatning (NPE) har siden 2007 gitt medhold i mer enn 700 av 2000 erstatningssaker etter svikt i behandlingen av pasienter med kreft. Bare i Midt-Norge er det utbetalt 53 millioner kroner i erstatning til pasienter og pårørende etter helsesvikt i kreftomsorgen. På seks år har 101 kreftrammede vært utsatt for sykehustabber i vår region.

I Adresseavisens artikkelserie «Livet med kreft» forteller vi i dag hvordan diagnosesvikt er en gjenganger i erstatningssaker som gjelder personer med kreft. Feiltolkning av symptomer, for sen diagnose, forsinket utredning og behandling kan få svært alvorlige følger for kreftrammede. I 19 av de 101 sakene fra Midt-Norge har svikt i ulike faser ført til dødsfall. Dårlig kommunikasjon mellom fastlege og sykehus, og sviktende informasjon til pasienter, er en del av det negative bildet.

Sykehustabber koster mye i form av menneskelig lidelse og økonomiske ressurser. Over 400 millioner kroner er de siste seks årene utbetalt i erstatninger knyttet til kreftsykdom. Helsetilsynet har selv fastslått at risikonivået i norsk kreftbehandling er for høyt. For en svært sårbar pasientgruppe er dette alvorlig. Det er ikke mulig å redusere tabber og feil i helsevesenet til null. Men det er avgjørende at de ansvarlige helsemyndighetene på alle nivå gjør sitt ytterste for å øke pasientsikkerheten.

Vår artikkelserie har fortalt også om de mange positive trekkene i behandlingen av en av våre største folkesykdommer. Utsiktene til å overleve med kreft er gradvis økt. I gjennomsnitt overlever sju av ti som får den fryktede sykdommen i dag. Det skyldes store fremskritt i kunnskapen om kreft. Nye legemidler og behandlingsmetoder bidrar til drastisk forbedrede prognoser, sammenlignet med situasjonen bare få år tilbake.

Kreftomsorgen er et godt eksempel på et velfungerende samspill mellom offentlig og privat innsats, ikke minst gjennom Kreftforeningen. Kommunene har ansvaret for rehabilitering, men her viser det seg at fire av fem kreftpasienter ikke får et godt tilbud. Mange føler at de overhodet ikke får god nok oppfølging fra det offentlige når de blir rammet av kreft.

Administrerende direktør i Helse Midt-Norge, Gunnar Bovim, lover i dagens avis at ventetiden for kreftpasienter skal ned og at faren for diagnosesvikt skal reduseres.

Det må bli mer enn et løfte.