Vi får en forsmak på valgkampen når de rødgrønne partiene går hver sin vei i viktige saker.

Sosialistisk Venstreparti er på desperat jakt etter en klarere profil og vinnersaker som kan bringe velgerne tilbake. Dersom SV og Senterpartiet ikke klarer å heve seg klart over sperregrensen, er det rødgrønne prosjektet over til neste høst.

SV gjør et godt forsøk gjennom sitt programutkast som ble presentert denne uken. En stor utfordring for partiet er å markere selvstendighet, samtidig som det både vedkjenner seg og skryter av resultatene regjeringen har fått til. Hittil har ikke dette vært SVs paradegren. Derfor har partiledelsen måttet investere mye energi i å holde motet oppe internt i partiet. Gjennom nesten hele regjeringsperioden har tidligere SV-leder Kristin Halvorsen drevet voksenopplæring i regjeringsdeltagelse.

Skattepolitikken blir viktig for SV. Utkastet til nytt partiprogram nevner flere forslag til å skjerpe skatten. Partiet peker på skatt på finansnæringens aktiviteter, redusert skjermingsfradrag for kapitalinntekter, økt beskatning av næringseiendom og boliger, dessuten større muligheter til å øke den kommunale eiendomsskatten.

Det går ikke frem av forslaget om SV går inn for samlet skatteøkning, eller om partiet vil redusere andre skatter når noen økes. Ifølge Inga Marte Thorkildsen, som presenterte forslaget, er det viktigste å få et mer rettferdig skattesystem. Å øke skattenivået i seg selv er ikke noe mål, sier Thorkildsen.

Når det gjelder det siste resonnementet, tillater vi oss å tvile. Det er ikke alle partier som kan presentere så lange lister over kostbare valgløfter som SV. Og det er ingen hemmelighet at det føles som nederlag for mange i SV når budsjettkompromissene ikke gir nok penger til alle de gode formålene. Derfor er det rimelig å forvente at SV vil ønske seg høyere skatter totalt, for å få mer penger til disposisjon.

I den forrige og i denne stortingsperioden er SV i regjering bundet av de rødgrønnes løfte om ikke å øke de totale skatter og avgifter ut over det som var nivået i 2004. Dette har vært et viktig skatteløfte, først og fremst for Arbeiderpartiet. Det har bidratt til å disiplinere utgiftspolitikerne, og det har langt på vei nøytralisert Høyre og Fremskrittspartiet og stanset anklager om at de rødgrønne står for skatteøkninger.

Dersom det rødgrønne prosjektet skal fortsette etter neste valg, blir eventuell forlengelse av denne frysstrategien et tema. Men som Arbeiderpartiets leder i Stortingets finanskomité sa til Aftenposten i går: Det er det opp til Aps landsmøte til våren å ta stilling til.

De rødgrønnes interne skattekamp kan bli spennende.